ZAPAMTITE OVO – KAKO DA POBEGNETE IZ AUTA KOJI TONE?!

0

Svaka saobraćajna nesreća je zastrašujuća, ali nesreća u kojoj vozilo završi u vodi, a vi zarobljeni unutar vozila, dodatno je rizična. Takve nesreće posebno su rizične zbog opasnosti od utapanja. Međutim, većina smrtnih slučajeva su posledica panike, izostanak pribranosti i koncentracije, i ne razumevanje šta se s autom događa u vodi. Usvajanjem pravila za preživljavanje, delovati odlučno kada automobil završi u vodi, brza reakcija, povećava mogućnost preživljavanja, čak i ako je automobil potpuno potopljen.

Nimalo lijep prizor.

Nimalo lep prizor.

1. Pripremite se za udarac.

Čim ste svesni da je automobil otklizao s puta i došao na površinu vode, ako ste ostali pribrani zauzmite pripremni položaj. To ćete učiniti tako da obe ruke stavite u položaj „devet i tri“. Udarac vašeg automobila mogao bi aktivirati vazdušne jastuke u vozilu, stoga bilo koji drugi položaj mogao bi uzrokovati ozbiljne povrede. Ako su vam ruke u položaju “deset i dva” položaj ruku mogao bi se naći na putu vazdšnog jastuka, čime bi one udarile u lice i povećale rizik od povreda. Zapamtite, vazdušni jastuk naduvava se brzo, u roku od 0,04 sekundi nakon što se pokrenuo. Nakon što je ovaj deo završio, odmah se pripremite za sledeći korak. Ostanite mirni. Panika smanjuje energiju, koristi se dragoceni vazduh i uzrokuje da u kratkom roku nestane. Ponavljajte mantru o tome što učiniti kako biste što prije dosegnuli površinu vode, i ostanite usredsredjeni na situaciju.

Prvi korak, otkvačite pojas.

2. Otkačite sigurnosni pojas

To mora biti prva stvar na koju morate pomisliti, a nakon toga deca i otvaranje prozora. Otkopčajte decu (prvo najstarije koji tada mogu pomoći drugima). Zaboravite poziv mobilnim, nažalost vaš automobil neće čekati poziv i mnogi su izgubili život pokušavajući uputiti poziv mobilnim. Budite zauzeti izlaskom iz automobila. Postoji mnogo teorija o tome kako osoba treba ostati vezana. U prilog teoriji idu razmišljanja kako prilikom ulaska vode osoba neće izgubiti orijentaciju, i neće se udaljiti od prozora ili vrata. Ako trebate odgurnuti vrata, pojas bi mogao biti dodatna poluga. Može poslužiti kao orijentacija ako se automobil okrene naglavačke. Ali sigurnosni pojas može otežati situaciju prilikom što bržeg izlaska iz automobila.  Stručnjaci stoga savetuju kako je puno bolje biti pokretan otpočetka jer ponekad zbog težine motora prednji dio automobila tone brže, a okretnost može pomoći pri izlasku kroz zadnji deo automobila.

Razbite prozor prije nego voda prekrije automobil.

Razbijte prozor pre nego voda prekrije automobil.

3. Pokušajte otvoriti prozor

Odmah nakon ulaska u vodu. U ovoj fazi ostavite vrata na miru i koncentrišite se na prozor. Elektronika u automobilu trebala bi biti u funkciji barem još tri minuta, ne u smislu da imate 3 minuta, već znak da prvo pokušate na taj način otvoriti prozor. Većina ne razmišlja o prozoru kao mogućnosti izlaska iz automobila, kako zbog uobičajenog izlaska kroz vrata, panike, ali i raznih polu-informacija koje su do sad čuli vezano za vrata ili prozore. Postoji nekoliko razloga po profesoru Giesler-u, zašto se ne bi trebali fokusirati na vrata. Odmah nakon udara, imate samo nekoliko sekundi u kojima možete otvoriti vrata dok su još uvijek iznad razine površine vode. Jednom kada voda prekrije vrata, ljudski je nemoguće otvoriti vrata zbog pritiska koji će se morati izjednačiti prije nego ćete moći otvoriti vrata. To znači da će se kabina morati ispuniti vodom, a to nije situacija u kojoj se želite naći. Otvaranjem vrata ubrzat ćete potonuće automobila, olakšati, ali i skratiti vrijeme izlaska iz automobila.

Profesor Geisbrecht zaključio je da automobili plutaju između 30 sekundi i 2 minuta, i to je period u kojem pokušajte izvući iz automobila što više ljudi, dok bi otvaranje vrata moglo biti kobno za one na zadnjem sedištu. Kako bilo, automobil će najverovatnije prema dnu krenuti delom u kojem je motor, stoga ipak pokušajte brzom reakcijom i otvaranjem stražnjih vrata pronaći mogućnost što skorijeg izlaska.

Ako niste u mogućnosti otvoriti prozor, ili je to otvoren samo na pola, morat ćete ga razbiti. Koristite neki objekt ili nogom razbijte prozor. Možda će vam se činiti pogrešnom reakcijom kojom voda ulazi u automobil, ali što je ranije otvoren, pre ćete biti u mogućnosti pobeći baš kroz razbijen prozor. Ako nemate alate ili teške predmete za razbiti prozor, koristite svoje noge. Ako imate visoke pete, biće najbolje udariti u središte prozora. Prednje staklo, šoferšajbnu nemojte ni pokušavati, ono je napravljeno kao sigurnosno i neraskidivo. Pa čak i ako ste uspeli, lepljivost sigurnosnog stakla otežat će razbijanje i doći će do gubitka vremena. Bočni i zadnji prozori su najbolja mogućnost za beg. Ako imate težak predmet, cilj za sredina prozora. Kamen, čekić, kišobran, odvijač, laptop, mobilni, itd, može poslužiti kao prikladno sredstvo za razbijanje stakla. Čak i ključevi ako ste dovoljno jaki.

Ukoliko ste uspeli razbiti prozor, duboko udahnite i plivajte kroz razbijeni prozor. Voda će velikom brzinom početi ulaziti u automobil, a spremni na to koristite svu snagu kako bi počeli plivati prema površini. Istraživanja su pokazala kako je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom. Takođe, deca bi trebala biti na prvom mjestu. Gurnite ih prema površini kako najbolje možete. Ako oni ne mogu plivati, pogledajte možete li im dati nešto što pluta kako će se držati uz to. Odrasla osoba trebala bi ići s njima ako ne postoji ništa plutajuće što bi im moglo pomoći na putu do površine. Ako je dete u automobilu, pokušajte im reći da dišu normalno sve dok voda ne dođe do njihovih prsa.

Pokušajte izaći kroz prozor.

Pokušajte izaći kroz prozor.

4. Beg iz automobila je moguć tek kad se pritisak izjednači

Dramatično stanje u kojem je automobil ispunjen vodom i pritisak se izjednačio. Trenutak u kojem se morate kretati brzo kako bi osigurali opstanak. Potrebno je otprilike minut do dva kako bi se automobil ispunio vodom. Dok još ima vazduh u automobilu, dišite polako i duboko se koncentrišite na pokrete koji slede nakon ispunjenja vodom. Dišite usporeno, duboko udahnite i zadržite nos. Pokušajte ostati smireni, ne otvarajte usta kako voda ne bi ulazila. Isplivajte kroz razbijeni prozor.

Ostanite koncentrirani i nemojte otrgnuti kvaku prilikom otvaranja vrata.

Ostanite koncentrisani i nemojte iščupati kvaku prilikom otvaranja vrata.

5. Plivajte na površinu što je brže moguće

Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orijentaciju, krenite prema svetlu ili pratite mehuriće. Budite svesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stupove mostova, ili čak brodove. Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila.

Potražite medicinsku pomoć što pre. Adrenalin u krvotoku nakon spašavanja može smanjiti mogućnost pronalaska bilo kakve povrede koje ste možda zadobili u nesreći. Prolaznici mogu pozvati pomoć i pružiti Vam toplinu, udobnost i prevoz do najbliže bolnice. Hipotermija može biti realna mogućnost, ali zavisi od temperature  vode.

Za kraj, pogledajte ovaj video koji će vam prikazati još jednom celi postupak spašavanja iz auta koji tone, kako bi ga što lakše zapamtili, jer vam može spasiti život ukoliko se ne daj Bože ikada nađete u takvoj situaciji.

izvor www.automobili.hr

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime