Vučić: Evroprajd će biti otkazan; Miletić: Ne postoji odlaganje niti otkazivanje

0

U dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa (Evroprajd) zakazana za septembar mesec, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Goran Miletić, koordinator Evroprajda, ističe da ne postoji odlaganje niti otkazivanje te najveće evropske LGBT+ manifestacije (EuroPride 2022).

„Oni (premijerka i članovi Vlade) će obrazložiti sve to u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mesec, ili kako se već to zove“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao i da se Evroprajd ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica“, izjavio je Vučić.

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Europride nedelje, jedino je moguće zabraniti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godina bila protivustavna i mi bismo se žalili u skladu sa porukom o pravnom leku“, rekao je Miletić za list Danas, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd koji je zakazan za septembar biti otkazan, s tim što nije precizirao da li misli na protestnu šetnju koja je zakazana za 17. septembar ili celu manifestaciju.

Prethodni tekstGrkinja uputila apel Srbima koji znaju nešto o Vesni iz Jagodine
Sledeći tekstZavršen protest ispred Linglonga u Zrenjaninu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime