VLADIKA JOVAN SLUŽIO LITURGIJU U CRKVI SV JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU

0

U jednom od najlepših srpskih pravoslavnih hramova, crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, povodom ispovesti sveštenika beličkog namesništva, Vladika šumadijski Jovan je služio liturgiju. Liturgiji je prisustvovao veliki broj sveštenika i vernika. Vladiku šumadijskog gospodina Jovana dočekao je ispred porodice ktitora ove crkve Dragana Markovića Palme, Dalibor Marković.

daliborVladika šumadijski Jovan je u svom obraćanju poručio vernicima da posećuju crkve i da se tako u pravoslavnim hramovima uči i hrišćanski život. On je apelovao na ljude da se bogu mole, da čine dobra i da prisustvuju svetim liturgijama. Gospodin Jovan je naglasio da nikada što ne želimo sebi, ne činimo drugima. Vladika je zaključio da biti čovek jeste veliki ponos i najveći božji dar.

Govoreći o ispovesti sveštenika Vladika je rekao da je to najbolji primer kako hrišćani treba da se ispovedaju, jer bez ispovesti i pokajanja sveštenika, niti sveštenik može biti sveštenik, a čovek da se smatra čovekom. Njegovo preosveštenstvo, gospodin Jovan se u priči osvrnuo i na trenutne aktivnosti Eparhije šumadijske rečima da je u skorije vreme, Bogu hvala, podignuto dosta hramova, među kojima i Hram Svetog Jovana Krstetelja u Končarevu kod Jagodine, koji je zadužbina Dragana Markovića Palme sa porodicom. Svaki novosagrađeni hram, sveštenicima služi da u njima sa vernicima stvaraju život, a ne da služe poput nekog spomenika, kazao je Vladika šumadijski Jovan.

Pored liturgije koja je održana u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, Vladika šumadijski gospodin Jovan je i pričestio prisutne u hramu, a nakon toga u parohijskom domu u tom mestu je održana i stručna debata na temu „Život sveštenika“.

Dušan Todorović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime