VIOLINISTA ĐORĐE MILANOVIĆ: EMOCIJA ME POKREĆE

0

Mladi violinista Đorđe Milanović nastupiće na Dan zaljubljenih u klub restoranu Skver u Jagodini. U svet muzike ušao je već kao četvorogodišnji dečak, a sa 12 godina je prvi put svirao na ulici u Minhenu. Izvodi klasičnu muziku ali i obrade svetskih hitova, u čemu će uživati Jagodinci 14.februara. Nišlije redovno uživaju u njegovoj muzici na ulicama ovog grada gde svira, od čega živi i završava studije.

2„Nastupao sam širom sveta, muziku sam uvek prilagođavao zemlji u kojoj sviram. Svi vole umetnost, svi vole muziku, evergreen, filmsku muziku. Uvek sam želeo više i borio sam se da to ostvarim. Obrađujem pesme na svoj način i publika pozitivno reaguje. U Jagodini nisam svirao jer sam često na putu i onda kada je ovde gužva i protok turista, ja sam van zemlje. Klasičnu muziku takođe sam svirao širom Evrope, nastupao sam u Zlatnoj sali u Beču 2014. zatim u Bazelu itd. Uživam u tome što radim, nemam tremu gde god da nastupam jer sam kao četvorogodišnjak stao na scenu“ priča Đorđe.

Kao petogodišnjak, bio je najmladji polaznik Škole za muzičke talente „Horeum Margi“ u Ćupriji. Violu je učio kod istaknutih profesora: prof. Ivan Brkić, mr. Vesna Rilak Stanimirović, prof. Ognjen Stančev i prof. Silvia Simionescu. Radi na svom stručnom usavršavanju i pohadja majstorske kurseve, letnje muzičke akademije, i aktivno učestvuje u velikim projektima u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu (Opereta „Slepi miš“, Johana Štrusa; Premiera Betovenove IX simfonije, u okviru projekta „Milanski edikt – 313“…) Nastupa kao solista i kao orkestarski izvodjač. Svirao je u Orkestru Fakulteta umetnosti u Nišu, Omladinskoj Filharmonij NAISUS, u kamernom sastavu „Hibridi“ , a kao solista nastupao je u pratji Niškog simfonijskog orkestra. Nastupao je u velikim koncertnim dvoranama kao što su Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište u Beogradu, Narodno pozorište u Nišu, Sava centar u Beogradu, Muzikferajn u Beču…

„Za Skver sam spremio širok spektar kompozicija, od strane preko naše zabavne, do dobre tradicionalne muzike. Dosta improvizujem 4preko matrice i po tome sam drugačiji, a to se ljudima sviđa. Nisam primetio da je Jagodina ranije pokazivala interesovanje za kvalitetnom muzikom, uglavnom je prolazio šund. U Jagodini me nikad niko od zvaničnika nije kontaktirao kako bi održao koncert, moje veliko razočarenje bilo je prilikom upisa u srednju školu, a imao sam sve petice i stekao uslov za stipendiju, istu nisam dobio jer sam išao dve godine ispred svoje generacije. Ono što je prednost ispalo je da je mana“ kaže Đorđe.

Njegov repertoar je bogat i razovrstan i obuhvata, osim dela klasične muzike i filmsku muziku, džez, tradicionalnu muziku, evergrin, obrade rock i pop muzike.

„Ne zanima me bogatstvo, emocija me pokreće, muzika. Dešavalo se da imamo samo 70 evra i rezervoar goriva, krenemo iz Niša, stignemo do Beča, tamo ja sviram i zaradim za dalje, menjamo zemlje, gradove, Minhen, Cirih, Barselona, Ibiza, muzika nam donosi dovoljno da možemo da putujemo. I za ovu godinu je u planu avantura na isti način, snimaćemo i postavljati na Youtube. Obilazimo celu Evropu“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime