VINOGRADARI ZADOVOLJNI KVALITETOM GROŽĐA

0

Berba grožđa u vinogradima Jagodine, Pomoravlja, Resave i Levča je u punom zamahu, a vinogradari zadovoljni kvalitetom grožđa i očekuju vrhunska vina.

Vinogradar Zoran Vasić – Papirko, u svom vinogradu iznad Đurđevog brda kod Jagodine, koji danas bere, sa 17 ari očekuje prinos od oko 1,5 vagona.

„Kvalitet grožđa je izvanredan, ne znam kad je bio ovako dobar, rod je solidan, iako je bilo i mraza i visokih temperatura, a nismo trebali ni često prskati“, rekao je Tanjugu, u vinogradu, Vasić.

On je dodao i da „ne valja kada previše rodi“ i objasnio da je jedne godine u ovom vinogradu nabrao tri vagona grožđa, ali kvalitet nije bio kako treba.

Stručni savetodavac za vinogradarstvo i voćarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, izjavio je Tanjugu da su klimatski, vremenski uslovi, mrazevi i temperature, loše uticali samo na mlade vinograde i tamo gde nije primenjena potpuna agrotehnika, gde su smanjeni prinosi do 20 odsto.

„Vinogradari Pomoravlja, Resave i Levča, ove godine će imati vrhunska vina“, rekao je Jocić.

Jocić, koji vodi računa i o vinogradu Vasića, je objasnio da stariji čokoti, „imaju dubok korenov sistem i nije im nedostajala vlaga“.

On je istakao da grožđe ove godine ima veliki sadržaj šećera, kiseline, dobru PH vrednosti i srpski vinogradari, ne samo Pomoravski, uz primenu prave tehnologije proizvodnje vina, dobiće vrhunska vina, možda i bolja od italijanskih, francuskih, španskih, koja se smatraju najboljim u Evropi i svetu.

U Pomoravskom okrugu pod vinogradima je oko 3.500 hektara, najviše na području Levča, opština Rekovac, a u mnogim vinogradima izgrađene su moderne vinarije. Raduje činjenica da se sve više ljudi, među kojima je veliki broj mladih, opredeljuje za vinogradarstvo, ohrabreni i brigom države da im pomogne, dodao je Jocić.

Tanjug

Prethodni tekstJAGODINA IMA 40 NOVIH ULICA
Sledeći tekstDEČJA NEDELJA U OŠ „17.OKTOBAR“ U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime