VEČERAS „VLAST“

0

Večeras je na repertoaru Dana komedije Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i predstava „Vlast“ po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Dušana Petrovića. „Vlast“ je poslednje nezavršeno Nušićevo delo. Zrenjaninska predstava, pojavljuje se kao jetka kombinacija nušićavskog palanačkog sveta i žanra (kod nas sve popularnije) „stendap komedije“. Rekli bismo sasvim ispravna odluka, pošto način na koji se u ovoj izražajnoj formi obrađuju društvene mane i poroci, stapa se na zastrašujuće prepoznatljiv način sa svetom tabloida kakvi su „Informer“ ili „Kurir“, sa čijih su stranica u samoj predstavi korišćeni citati, ali i sa stranica Makijavelijevoj Vladaoca, čije reči zvuče opominjuće. Stric i tast mladog ministra, oko kojih se vrzma bulumenta molilaca, čankoliza i sikofanata, uživaju u vlasti koji ima „neko njihov, koga su znali dok je još bio pola kile mesa“.

vlastLica:
TOZA, ministar……………………………………………DEJAN KARLEČIK
LEPOSAVA, njegova žena…………………………….VESNA VARIĆAK
MILOJE, njegov tast…………………………………….MIRKO PANTELIĆ
MARA, njegova tašta……………………………………JELENA ŠNEBLIĆ
ARSA, njegov stric………………………………………..JOVAN TORAČKI
DOBROSAV, njegov drug iz škole……………………STEFAN JUANIN
MOMAK iz ministarstva………………………………..MILJAN VUKOVIĆ
MICA…………………………………………… SANJA RADIŠIĆ SUBOTIĆ
KUM SAVA…………………………………………….DRAGAN ĐORĐEVIĆ
KUMA……………………………………………………….NATAŠA LUKOVIĆ
SEOSKA DELEGACIJA…………………………..ZVONKO GOJKOVIĆ,
ALEKSANDAR DOŠEN, MIRJANA ĆUK

Dušan Petrović Diplomirao je pozorišnu režiju 1993. godine u klasi profesora Miroslava Belovića. Ubrzo posle studija, 1994. godine počeo je da radi  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je i danas zaposlen kao redovni profesor na Katedri za pozorišnu i radio režiju. Do sada je režirao preko četrdeset predstava u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Somboru, Subotici…
U Narodnom Pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu do sada je režirao „Narodnog poslanika“ B. Nušića i „Graditelja Solnesa“ H. Ibzena.
vlas 2
Imam utisak da u poslednjih trideset godina živimo u društvu u kome je suvišno pitanje zašto bi trebalo postaviti na scenu bilo koji Nušićev komad koji se bavi fenomenom vlasti u Srbiji. Istovremeno je nemoguće predvideti na koji način i do kojih granica je svaka vlast u ovoj zemlji bila spremna da iznova krši moralne principe i pravila zbog kojih postoji. Problem je što se događaji u stvarnom životu smenjuju velikom brzinom i često su mnogo komičniji i povremeno karikaturalniji nego oni koje možemo da prikažemo na sceni u klasičnoj postavci bilo koje komedije. U ovoj predstavi, inspirisan kabareom odnosno stand-up komedijom, želim da putem otvorene forme – u kojoj se pri svakom njenom izvođenju menja deo sadržaja – spojim svevremeni Nušićev pogled na naš mentalitet sa dnevno aktuelnim dešavanjima, rekao je reditelj Dušan Petrović.
Prethodni tekstU SELU KOD VRŠCA – STRAHOTA! FOTO
Sledeći tekstBLEDO IZDANJE JAGODINE I TAKTIČKI SJAJNA IGRA SPARTAKA 1:3

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime