Važnost redovnih dermatoloških pregleda: Sve činjenice o uklanjanju mladeža

0

Briga o našoj koži je širok pojam i podrazumeva svakodnevnu negu u skladu sa vremenskim prilikama, odnosno njenu zaštitu od spoljnih uticaja, hidriranje, čišćenje, ali i redovni dermatološki pregledi. Bez obzira da li postoji određeni kožni problem ili ne, neophodno je barem jednom godišnje praktikovati preventivni pregled kako bi se na vreme uočile određene promene. Sa tim u vezi, mladeži definitivno okupiraju najviše pažnje, najpre zbog činjenice što ih povezujemo sa ozbiljnim oboljenjem – melanomom. Iako je većina mladeža na čovekom telu benigne prirode, postoje izuzeci i situacije kada je neophodna konsultacija sa specijalistom, kao i uklanjanje samog mladeža. 

U nastavku ćemo se fokusirati na važnost redovnih dermatoloških pregleda kao jednog od najvažnijih vidova prevencije, ali i na sam proces uklanjanja mladeža ukoliko dođe do potrebe za ovom vrstom intervencije. 

Osnovne karakteristike mladeža

Urođene ili stečene, okruglaste promene na koži mogu biti rasprostranjene bilo gde na našem telu, uključujući i kosmate delove glave. Mogu biti različitih dimenzija, od nekoliko milimetara, pa do nekoliko centimetara, a najrasprostranjeniji su oni u nijansama braon boje. Mogu biti izjednačeni sa nivoom kože ili u većoj ili manjoj meri izdignuti iznad nivoa, a odlikuju se takođe raznovrsnom teksturom. Smatra se da svaka osoba nakon napunjene tridesete godine ima negde između 10 i 40 mladeža, a predstavljaju jedan vid ličnog pečata i svojevrstan znak raspoznavanja. 

Znaci na koje treba da obratimo pažnju

Pored redovnih dermatoloških pregleda, važno je praktikovanje samopregleda u kućnim uslovima kako bi se uočile i najranije promene na mladežima. Prrilikom posmatranja, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari – ivice mladeža, asimetričnost, boja, veličina, kao i njegova struktura. Proces starenja se takođe odražava i na izgled mladeža, pa tako veliki procenat njih vremenom dobije svetliju boju ili postane blago izdignut u odnosu na kožu. Neki vremenom dobijaju dlačice, a neki ostanu potpuno nepromenjeni. Takođe, mnogi se zabrinu zbog količine mladeža na koži, ali ova činjenica ne treba da vas zabrinjava ukoliko nije došlo do spomenutih promena u vidu tamne, gotovo crne boje, neravnih ivica ili naglog rasta mladeža. 

Kada se preporučuje uklanjanje mladeža?

Ukoliko je došlo do gorepomenutih promena, neohodno je javiti se specijalisti radi što hitnijeg dermatološkog pregleda. Takođe, faktori rizika koji ukazuju na mogućnost pojave melanoma jesu svetlija put, genetske predispozicije, prekomerno izlaganje UV zracima, stoga bi trebalo obavljati redovne godišnje kontrole kao vid prevencije. Međutim, mladeži se mogu uklanjati i iz estetskih i praktičnih razloga, budući da se oni često mogu nalaziti na „nezgodnim“ mestima, pregibima, gde može doći do nenamernog povređivanja usled različitih pokreta. Postoje različite procedure, a veliki broj se opredeljuje za efikasno lasersko skidanje mladeža čija cena je i više nego pristupačna, a rezultati 100% precizni. Pre nego što se odlučite za bilo koju vrstu tretmana, specijalista će obaviti detaljan dermoskopski pregled kako bi se uverio da ne postoje bilo kakve maligne promene. 

Benefiti dermoskopskog pregleda

Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja podrazumeva pregled površine kože u svrhu utvrđivanja promena , njihovog tipa i potrebe za eventualnim uklanjanjem. Ova bezbolna i bezopasna metoda ima mnogobrojne benefite za pacijente, a obavlja se aparatom po imenu dermoskop. Nakon što se klinički pregledaju svi mladeži, odredi se broj onih „sumnjivih“, ondosno atipičnih, koji se potom posmatraju dermoskopom. Ova vrsta pregleda igra ključnu ulogu u ranoj dijagnostici melanoma, a pronalazi i sve veću upotrebu u otkrivanju drugih kožnih lezija i promena, kao i oboljenja kose i noktiju. 

Adekvatna briga o našoj koži je ujedno i briga o celokupnom zdravlju, budući da je koža naš najveći organ i da ima nezamenjivu ulogu u funkcionisanju čoveka. Kako bismo očuvali naše zdravlje i na vreme uočili eventualne promene na koži, neophodno je redovno sporovoditi preventivne preglede, informisati se o njihovoj važnosti i upoznati se sa najtipičnijim promenama mladeža. Na sreću, danas postoji mnoštvo bezbolnih tretmana koji uspešno uklanjaju „sumnjive“ promene, ali i one koje predstavljaju estetski problem,  i na taj način smanjuju rizik od komplikacija i vraćaju nam samopouzdanje kada je u pitanju naš fizički izgled. 

 

 

 
Prethodni tekstTotemi i Piloni – Reklamna poruka na visini zadatka
Sledeći tekstI dalje ne postoji jedinstveni registar nasilnika nad ženama iako mnoge ženske organizacije to već godinama traže

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime