VAKCINACIJA U GERONTOLOŠKOM POD ZNAKOM PITANJA, VELIKI BROJ POZITIVNIH

1

U Gerontološkom centru u Jagodini, sudeći po izjavama zaposlenih ali i ćutanju nadležnih, vlada čudna atmosfera iza koje se nazire ozbiljna situacija. Naime, prema nezvaničnim izjavama zaposlenih, veliki broj korisnika je kovid pozitivan a ova tema došla je u žižu interesovanja lokalne javnosti kada su nacionalni mediji počeli da objavljuju brojeve vakcinisanih u staračkim domovima širom zemlje. Do informacije koliko je korisnika vakcinisano u Gerontološkom centru u Jagodini Infocentrala nije uspela da dođe, uprkos brojnim pokušajima što je ukazalo na to da je vakcinacija pod znakom pitanja.

„Većina korisnika je pozitivno na koronu ali ne samo oni nego i mnogi zaposleni. O stanju u Šapcu se priča ali o stanju u Jagodini se ne priča, a kod nas je mnogo gore. Dva meseca se krilo da je korona ušla u Gerontološki centar i korona se negovala, da tako kažem unutar doma. Korisnici su u većini slučajeva pozitivni, zaposleni takodje. Nisu radjeni testovi prilikom izlaska radnika iz karantinskog načina rada tako da se korona sejala naokolo. U ovom trenutku prema mojim informacijama 15 korisnika nalazi se u bolnici“ kaže jedna od radnica Gerontološkog centra koja u ovoj ustanovi radi više od deceniju i po.

Rukovodstvo Gerontološkog centra poslednjih godina zatvorilo je ustanovu za medije, tako da se beleže retka i sporadična pojavljivanja direktora GC i ostalih nadležnih. Medjutim, mediji su tokom prošle godine u par navrata pohvalili karantinski način rada ove ustanove koji je podrazumevao da su zaposleni u objektu po 15 dana a što je bila preporuka nadležnog ministarstva. Mediji su čak i pisali da je i direktor ove ustanove Milan Stojanović zajedno u karantinu sa radnicima. Sve je ukazivalo da se problemu sa koronom pristupilo ozbiljno. 

Porodice korisnika koju su preminuli od korone kažu da nisu imali dobru komunikaciju sa ljudima u GC i nisu mogli da dodju do informacija o stanju korisnika.

„Rođaka je preminula od kovida, tako su nam javili. Preuzeli smo pokojnicu iz bolnicke kapele i sahranili na paracinskom groblju. Ona nema nikoga. I to je to, niko nas viđe nije pozvao iz doma. Bila je nepokretna i nismo je videli od marta meseca zbog ove situacije ali smo je čuli povremeno. Bilo je sve u redu. To je stara, bolesna zena 1937 godiste. Ali nas je iznerviralo jer su nam samo javili da je preminula u jagodinskoj bolnici i to je to. Bez informacije gde se nalazi i kako dalje. Naša komsinica je radila u bolnici pa smo dobili brojeve telefona gde smo saznali tačno gde se nalazi i organizovali prevoz i sahranu. Sve je to jako tužno i loše organizovano, ne znam šta drugo da kažem“ kaže žena čija je rođaka peminula usled posledica korone a bila je korisnik GC u Jagodini. 

Prema rečima zaposlenih 60 do 80 kreveta je prazno u odnosu na isto vreme prošle godine. Zaposleni kažu da su plate sve neredovnije i da ustanova preživljava jako teške dane te da je opstanak ovog doma u pitanja s obzirom na sve manji broj korisnika. Nadležni u Gerontološkom centru u Jagodini nisu odgovorili ni na ranija pitanja Infocentrale u vezi sa vakcinacijom, kao ni na današnje pitanje o situaciji sa koronom u ustanovi. Prema našim saznanjima, neki radnici GC u Jagodini uputili su pisma nezadovoljstva premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću. 

 

(Fotografije korišćene u ovom tekstu redakciji su dostavili neki od zaposlenih u GC Jagodina)

Medijski sadržaj nastao kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnom mediju – portal Infocentrala“ koji finansira Fond za otvoreno društvo

Prethodni tekstOSRTVO DJUBRETA NA MORAVI IZMEDJU RIBARA I GLOGOVCA
Sledeći tekstSLUČAJ GERONTOLOŠKI – „ZAŠTO JOŠ NIKO NIJE DOŠAO PO TELO?“

1 KOMENTAR

  1. Odvozili su ih u bolnicu u grupama po petoro,šestoro. Po dogovoru direktora i pretpostavljam lok.samouprave svi koji odveženi na pregled su i hospitalizovani. Stanje u kom su stigli u bolnicu je ,po priči osoblja bolnice ,bilo užasno ali ne samo zbog kovida. Korisnici su hospitalizovani prljavi,zapušteni, neposečenih noktiju, sa uznapredovalim dekubitima.Preminuo je dvocifren broj korisnika.Pozdravljam Vašu želju da ovo izađe na videlo jer je u Jagodini apsolutno sve zataškanl počevši od broja zaraženih, hospitalizovanih, preminulih, nedostatka kisenika pa do ovih incidenata iz gerontološkog centra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime