SLUČAJ GERONTOLOŠKI – „ZAŠTO JOŠ NIKO NIJE DOŠAO PO TELO?“

0
Posle objavljivanja teksta „VAKCINACIJA U GERONTOLOŠKOM POD ZNAKOM PITANJA, VELIKI BROJ POZITIVNIH“  na mejl Infocentrale stižu poruke ljudi čiji su članovi porodice bili korisnici usluga Gerontološkog centra u Jagodini. Jedan od mejlova prenosimo u celosti.
„Poštovani, prvenstveno bih želela da Vam se zahvalim što ste konačno objavili i pokrenuli temu koronavirusa u Gerontološkom centru u Jagodini. Naime, naše „iskustvo“ sa samim centrom tokom ove pandemije je sledeće:
Moj, sada već pokojni, deka je bio korisnik ove socijalne ustanove. Najpre su od nas krili da je više od nedelju dana bolestan, odnosno sa svim simptomima koronavirusa. Kako inače svakog dana zovemo da se informišemo o stanju i zdravlju deke, svaki put su isto pričali: „Dobro je, sve je u redu“ dok nas ujutru 01.01.2021. godine, dakle, samo nakon manje od 12h od njihovog „Sve je u redu“ neko od zaposlenih nije pozvao da nam saopšti kako je eto, naš deka pozitivan, jer kako su tada rekli „Dešava se, ali je bez siptoma i sve je u redu“…..
 
Istog tog dana 01.01.2021. godine nešto oko 20h zovu nas iz bolnice da nas obaveste da su navodno morali da smeste 10 korisnika centra, među kojima i mog deku, u jagodinsku bolnicu, jer nisu znali kako da postupaju sa njima.
 
Tog dana 01.01.2021. godine je njih 10 prevezeno u gradsku bolnicu, a zaključno sa 08.01.2021. godine je bilo smešteno više od 40 korisnika u bolnicu.
 
Svakog dana smo zvali bolnicu, te u zavisnosti od toga ko je trenutno bio dežuran takve informacije smo i dobijali. Jednog dana je sve u redu, stanje stabilno, drugog dana ne smeju ništa da nam kažu da zovemo kada je tu doktor.. Na svakih 2h smo zvali, doktor se nijednom nije javio.
 
Svo to vreme mi zovemo i Gerontološki centar jer ipak je to njihov korisnik i ipak bi trebalo malo da imaju obzira i da se infomrišu o zdravstvenom stanju. Međutim, oni tada kažu da to više nije u njihovoj nadležnosti i da za sve informacije zovemo bolnicu.
 
Između ostalog, od medicinskog osoblja bolnice smo saznali da je moj deka bolestan već nedelju dana pre nego što je smešten u bolnicu, najverovatnije pozitivan svih tih dana, a da nama to niko nije rekao, pritom je u bolnicu prevezen u izuzetno teškom stanju, nepokretan, dok se nama sve vreme predstavlja slika kako je on izuzetno dobro.
 
Kao što Vam je i poznati, posete su zabranjene u Gerontološkom centru jako dugo, te pretpostavljamo da su celokupnu situaciju i svoju krivicu hteli da sakriju prvenstveno od medija i od samih porodica, iz razloga što je koronu jedino mogao da „donese“ neko od zaposlenih, samim tim što niko drugi nije imao pristup samoj ustanovi.
 
Da ne dužim, dana 08.01.2021. godine, dobijamo poziv iz mrtvačnice jagodinske bolnice sa pitanjem „Zašto niko još uvek nije došao po telo?“..
 
Jednom rečju šok.
 
Tada nam je rečeno da su oni centar obavestili još dan pre, tačnije 07.01.2021. godine, ali očigledno da nas niko iz samog centra nije ni pozvao najpre da nam kaže kako je deka bolestan, a potom da je preminuo.
 
Na dan preuzimanja tela, 08.01.2021. godine, preko 40 korisnika Gerontološkog centra Jagodina je bilo u bolnici, preko polovine zaraženih u samom domu i ko zna koliko preminulih.
 
Na osnovu svega napred navedenog, postavlja se pitanje da li ljudi, najpre, oboljevaju, a potom i u vrlo kratkom roku umiru zbog njihove nemarnosti, zbog njihove nesposobnosti ili zato što su primorani da činjenicu, da su trenutno najveće žarište u okolini, prikriju zbog toga što im je, jednostavno, tako naređeno!? 
 
Zahvaljujući Vašoj objavu donekle će se i pročuti cela situacija, jer ko zna koliko još porodica veruje da su im najbliži u jako dobrom zdravstvenom stanju, a možda se već i oni nalaze u bolničkom krevetu.
P.S. do današnjeg dana nas niko iz Gerontološkog centra nije pozvao“ piše u mejlu osobe čiji je član porodice preminuo a čije ime je poznato redakciji. 
 
 

Medijski sadržaj nastao kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnom mediju – portal Infocentrala“ koji finansira Fond za otvoreno društvo

Prethodni tekstVAKCINACIJA U GERONTOLOŠKOM POD ZNAKOM PITANJA, VELIKI BROJ POZITIVNIH
Sledeći tekstNAPAD NA NOVINARE U PARAĆINU, RAT PROTIV NEPODOBNIH MEDIJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime