NAPAD NA NOVINARE U PARAĆINU, RAT PROTIV NEPODOBNIH MEDIJA

0

Paraćinska fejsbuk stranica „FTV Paracin“ sastavni deo portala Infocentrala sa više od 7.000 pratilaca koji su se o dogadjajima u ovoj opštini informisali kroz projekte koje je Infocentrala realizovala, neovlašćeno je preuzeta od strane nepoznatih lica. Preuzimanjem FB strane je „Infocentrali“ naneta višemilionska materijalna šteta uz gubitak dve godine rada. Slučaj je prijavljen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. 

„Putem ove fejsbuk strane, „Infocentrala“ je na inovativan način detaljno izveštavala o događajima za koje nije bilo mesta u drugim lokalnim i državnim medijma. Izveštavali smo o opsadi opštinske zgrade u Paraćinu od strane aktivista SNS, upadima u zgradu opštine Paraćin i dolasku rudara „Rembasa“ na demonstracije protiv lokalnih vlasti u Paraćinu u organizaciji SNS, dešavanjima sa epidemijom koronavirusa u zdravstvenim ustanovama u Pomoravlju, širenju koronavirusa u ustanovama socijalne zaštite…Poslednji tekst o puštanju u rad skele od strane SNS vlasti bez dozvola i mimo procedura u čemu je učestvovao sam vrh države, očigledno je je bila „neoprostiva greška“ koja je morala da bude kažnjena. Naši novinari javno su označavani kao nepodobni i targetirani od strane SNS vlasti čak i pred kolegama ponižavani. Nažalost, na lokalu i u unutrašnjosti je nasilje nad novinarima manje vidljivo nego kada se to isto dogodi u Beogradu i nacionalnim medijima. Verujemo da je neovlašćeno preuzimanje FTV Paracin u bliskoj vezi sa novom naprednjačkom vlasti i da gašenje FTV Paracin samo i isključivo može odgovarati njima. Infocentrala sprovodi projekte na teritoriji Opštine Paraćin od 2018.godine. „FTV Paraćin“ predstavlja intelektualnu svojinu „Infocentrale“. Postavljanje ove fejsbuk strane urađeno je kroz projekat, uz plaćanje usluga, sa svim potrebnim dokazima da je reč o vlasništvu našeg medija. Na ovoj starnici je hiljadu vesti, tekstova, video materijala, emisija“ navodi se u saopštenju Infocentrale.

Slučaj je predat Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, kome je već podneta prijava protiv nepoznatog počinioca. Infocentrala ističe da će o kriminalnom napadu na medij obavestiti sve domaće i međunarodne novinarske i druge organizacije koje se bave slobodom medija, ljudskim pravima i slobodama.

„Na ovom slučaju pokazaće se da li je država zaista spremna da omogući rad profesionalnih medija koji uredno plaćaju porez republičkom budžetu ili su u pitanju samo prazne priče. Pozivamo predstavnike državnih organa da u najkraćem roku omoguće rad našeg medija i lica koja su nam nanela ogromnu materijalnu štetu izvedu pred lice pravde“. 

 

 

Medijski sadržaj nastao kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnom mediju – portal Infocentrala“ koji finansira Fond za otvoreno društvo

Prethodni tekstSLUČAJ GERONTOLOŠKI – „ZAŠTO JOŠ NIKO NIJE DOŠAO PO TELO?“
Sledeći tekstSLUČAJ GERONTOLOŠKI – „TELO SU PREDALI BEZ IDENTIFIKACIJE, NISU JE VODILI NI U BOLNICU“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime