SLUČAJ GERONTOLOŠKI – „TELO SU PREDALI BEZ IDENTIFIKACIJE, NISU JE VODILI NI U BOLNICU“

0

Od kako je Infocentrala objavila tekst „VAKCINACIJA U GERONTOLOŠKOM POD ZNAKOM PITANJA, VELIKI BROJ POZITIVNIH“ u kome su zaposleni ali i članovi porodica smeštenih u ovom domu za za stare, izneli podatke da je veliki broj korisnika pozitivan na korona virus i da se ne zna broj umrlih, na našu mejl adresu javljaju se svedoci ovih događaja. Nadležni u Gerontološkom centru u Jagodini nisu odgovarali na pitanja Infocentrale o situaciju u domu.

„Procitala sam vaš tekst u vezi sa Gerontološkim centrom u Jagodini, pa bih i svoj slučaj da podelim. Moja baka je bila njihov korisnik protekle četiri godine, isto tako obavešteni smo tek posle par dana da je ona bolesna od kovida, ali da je dobro i da se nalazi u centru još uvek u izolaciji jer je dobrog zdravstvenog stanja. Kako smo svakog dana zvali da se raspitamo o njenom stanju dobijali smo informacije od zdravstvenih radnika da je sve u redu i da je ona dobro obavestiće nas, ako bude promena, o njenom zdravstvenom stanju.. Veče pre nego što su nas pozvali i obavestili o smrti tražili smo im informaciju da li su baki uradili snimak pluća rekli su da oni nemaju uslove za to. Sledećeg dana u 10:30h su nas obavestili da je preminula i da do 15h moramo da je preuzmemo.. Telo su predali bez identifikacije naravno zatvoreno u limenom sanduku, ako može radnik privatne pogrebne opreme, koji prevozi telo, koga smo mi iznajmili, da udje unutra ne znam zasto član porodice ne može da udje zbog identifikovanja leša. Doktor koji je posle tri dana bio dežuran dao nam je informaciju da je bila dobro i da je za pola sata umrla. Zašto ona nije prebačena u bolnicu kao i svi ostali, kad se tačno njeno stanje pogoršalo i zašto o svemu nismo obavešteni i mi i porodice ostalih korisnika kojih po informacijama radnika centra ima puno i da su najverovatnije zaraženi od nekog radnika koji je to uneo. Samo ne znam zasto se ćuti o svemu“ navodi u mejlu osoba čije je ime poznato redakciji.

Na to da se u Gerontološkom centru u Jagodini nešto čudno dešava ukazala je činjenica da vakcinacija još uvek nije počela i ne zna se kada će početi. Na pitanja nadležnima, ostali smo bez odgovora. Zaposleni u ovoj ustanovi socijalne zaštite kažu da je korona već mesecima u domu i da je oboleo veliki broj korisnika, ali i zaposlenih o čemu nadležni nisu obavestili javnost. Infocentrala nije uspela da dođe do broja preminulih korisnika, kao ni do tačnog broja zaraženih, a odgovore na pitanja kako je došlo do zaražavanja uprkos strogim merama karantina po nalogu resornog ministarstva, nismo dobili. 

 

(Fotografije korišćene u ovom tekstu redakciji su dostavili zaposleni u GC Jagodina)

Medijski sadržaj nastao kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnom mediju – portal Infocentrala“ koji finansira Fond za otvoreno društvo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime