UZ OTPREMNINE ODLAZI VIŠE OD 1000 RADNIKA ŽELEZNICE?

0

Za blizu 1.100 radnika tri železnička preduzeća, 25. decembar biće poslednju radni dan, pišu današnje „Večernje novosti.“

Time se privodi kraju Plan reforme železnice 2016-2020. godina, kada je o otkazima reč. Od naredne godine broj zaposlenih će se smanjivati prirodnim odlivom, navodi list.

Najviše radnika, oko 770, odlazi iz „Srbija kargo“, oko 320 napušta „Infrastrukturu železnice Srbije“, a oko 20 „Zzeleznice Srbije“, dok viška zaposlenih nije bilo u „Srbija vozu“. 

Radnici mogu da biraju jedan od dva obračuna otpremnina – 50 odsto uvećan tromesečni prosek bruto zarade po godini staža ili 240 evra za svaki godinu provedenu u tom preduzeću.

Iznos od 240 evra po godini staža je zaštitni mehanizam za radnike sa malim koeficijentima, rekao je Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

U „Infrastrukturi železnice“ odlazak je bio potpuno dobrovoljan i ljudi su se sami izjasnili. U slučaju „Srbije kargo“, dobrovoljno odlazi 60 odsto radnika. Što se tiče ostalih, bilo je neophodno formirati kriterijume i bodovanje, navode Novosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime