USVOJILA BLIZNAKINJE, OTHRANILA IH PA JE IZBACILE NA ULICU

0

Direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, izjavila je da su je sve više narkomana koji čine nasilje u porodici i to nad starima.

„Oni otimaju pare od baka i deka koji vrlo često zbog toga dobiju i batine, to je uglavnom onda kada se primaju penzije“, rekla je Stanojevićeva koja je u Gerontološkom centru u Jagodini učestovala na tribini pod nazivom „Nasilje nad starima“.

nasilje gerontoloskiNarkomanija je jedna od pošasti koja je vrlo prisutna i može biti još gora ako joj se ne stane na put, ocenila je Stanojević,

„Savetovalište je ove godine zabeležilo 2.800 poziva nasilja u porodici što je broj na nivou prošlih godina. Broj žrtava nasilja se ne povećava, broj ubijenih žena je ove godine 22, prošle godine ih je 46 ubijeno u porodičnom nasilju“, rekla je Stanojevićeva.

Kada je reč o nasilju nad starima 12 odsto poziva odnosi se se na nasilje u porodici, rekla je ona.

„To čine deca roditelja, koja više nisu deca već odrasli, koji imaju 40 i više godina a koji zlostavljaju svoje roditelje, tuku ih, izgladnjuju, zaključavaju u prostorije gde nema grejanja, ne dozvaljavju im da koriste kuhinju da spremaju hranu, isteruju ih napolje“.

Prema njenim rečima, stari trpe i dalje vole svoju decu i često kriju ša se dešava.

nasilje 2„Oni dalje vole svoju decu i njima je žao što do toga dolaži. Oni u pričamo brane svoju decu, ne pričaju o tome, šta im se dešva, a ako i pričaju onda je kriv neko drugi a ne njihovo dete, krive su okolnosti što je eto ostalo bez posla, kriv je šef ili žena ako je ima jer ga je nagovorila“, rekla je Stanojevićeva.

Ona je za primer „nečoveštva o bezobrazluka“ navela slučaj jedne žene koju su izbacile iz kuće dve blizankinje koje je ona, kao bebe usvojila, odhranila i odškolovala.

„Te dve blizakinje izbacuju pomajku u dvorište, ne daju joj da uđe u kuću, ne daju da jede a nju koja ima preko 70 godina je sramota od komšiluka šta joj rade“, rekla je Stanojevićeva.

Pomoćnik tužioca u Osnovnom sudu u Jagodini Danijela Milenković, je navela da je najveći broj krivičnih prijava i predmeta koje tužilstavo u ovm gradu dobija, „zbog nasilja u porodici“ ali da starije osobe koje su žrtve nasilja o tome uglavnom ćute.

„Kada i prijave policiji te osobe zadržavaju pravo da protiv svojih najbližnjih ne govore, i tako tužilaštvu otežvaju dalji postupak procesuiranja,“ napomenula je Milenkovićeva.

Prema njenim rečima, često ne pstoji ni medicinska dokumentacija o nasilju jer se takve osobe retko javljaju lekarima, nedostaju svedoci događa a ako i ima svedoka to su opet članovi porodice ili eventulano komšije, koje opet, ne žele da o tome govore.

„Bake i deke ne žele protiv svojih unuka, a ni kada su maltretirani ne žele da oni budu osuđeni što znatno otežava procesuiranje po takvim predmetima”, dodala je Milenkovićeva.

Tribina je održana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“ 25. novembra, a prisustovalo joj je oko 60 stručnih radnika Centara za socijalni rad iz Jagodine, Kragujevca, Boljevca, Ćuprije, Paracina i drugih optina ovog dela Srbije.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime