USKORO FINANSIRANJE I TREĆEG POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE

0

Država bi uskoro mogla da finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, izjavila je vršilac dužnosti Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje doneo je pravilnik kojim se reguliše treći pokušaj vantelesne oplodnje.

„Juče je UO RFZO doneo pravilnik kojim se reguliše treći pokušaj vantelesne oplodnje. Nakon dobijanja saglasnosti vlade i nadležnih ministarstava nadam se da će u kratkom roku osiguranici imati priliku na treći pikušaj kako bi postali roditelji“, rekla je Lazić za RTS.

Procenjeno je, kako je rekla, da je na godišnjem nivou potrebno 670 postupaka.

Lazić je istakla da više ne postoje liste za vantelesnu oplodnju, budući da je osiguranicima omogućeno da o trošku države vantelesnu oplodnju pokušaju i na privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Trentuno se za privatne zdravstvene ustanove opredelilo njih 422 , 245 je već u postupku, od toga je potvrđeno 40 trudnoća, 27 trudnoća nije potvrđeno, sve ostale su u postupku i čekamo rezultate“, rekla je Lazić.

Lazić je rekla i da je Vlada Srbije u utorak dala saglasnost na dopunu plana RFZO za lečenje u inostranstvu, kojim je proširena lista dijagnoza za koje domaći osiguranici mogu da se leče u inostranstvu i gde je dodato još sedam inostranih klinika.

Kaže da je finansijskim planom RFZO opredeljeno 600 miliona za lečenje domaćih osiguranika u inostranstvu.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime