U ZAVIČAJNOM MUZEJU „KOLABORACIONALISTIČKA ŠTAMPA U SRBIJI 1941-1944“

0

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, u ponedeljak 6. juna u 18 časova održaće se promocija knjige „Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944“, koja je objavljena 2015. godine u izdanju poznate izdavačke kuće „Filip Višnjić“.

ZAVICAJNI KOLABOsam autora, istoričara pretežno mlađe generacije, analiziralo je više stotina tekstova i novinskih članaka, objavljenih na stranicama okupacionih dnevnih listova u Srbiji. Analiziran je život u okupiranoj Srbiji 1941-1944, propaganda vlade Milana Nedića, izveštaji o partizanima i kolaboracionistima koji su se protiv njih borili. Autori su se bavili i progonom Jevreja i masona, pitanjem nacionalne politike, kao i kulturnom i prosvetnom politikom „Vlade narodnog spasa“. Posebna poglavlja posvećena su i sportu, kao i pitanju društvene uloge žene, kakva joj je bila namenjena prema ultrakonzervativnim shvatanjima Nedićevih saradnika i propagandista. Jedno poglavlje bavi se i novinskim izveštajima o ratnom fenomenu prinudnog rada i radne obaveze, kao i ratnim zarobljenicima i izbeglicama.

O knjizi će govoriti njen priređivač dr Aleksandar Stojanović, jedan od autora istoričar Rade Ristanović, dr Bojan Simić, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije i Duško Grbović, muzejski savetnik Zavicajnog muzeja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime