U ZAVIČAJNOM MUZEJU IZLOŽBA „BELOVODE, LOKALITET VINČANSKE KULTURE“

0

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, u utorak, 28. fabruara u 19 časova biće otvorena izložba „Belovode, lokalitet vinčanske kulture – arheološke ilustracije Slavice Marković“. Ovo je gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, a njeni  autori su mr Duško Šljivar, arheolog, rukovodilac projekta „Arheometalurgija vinčanske kulture: Belovode“, Jasmina Živković, arheolog, kustos Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, član projektnog tima i Slavica Marković, slikarka iz Beograda, član tima, angažovana za arheološku dokumentaciju – crteže pokretnog materijala. Izložbu je organizovala Sonja Perić, arheolog, kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Na izložbi je predstavljen pokretni arheološki materijal (posude i fragmenti posuda, kultni predmeti, zoomorfne i antropomorfne figurine, amuleti, žrtvenici, predmeti od kamena, kosti i rožine) sa arheoloških iskopavanja na lokalitetu Belovode (vinčanska kultura 5400-4600 g. pre nove ere.) i arheološke ilustracije na panoima (crteži predmeta iskopanih prilikom arheoloških istraživanja, koji su deo obavezne arheološke dokumentacije, a čiji je autor slikarka Slavica Marković).

Arheološko nalazište Belovode se nalazi u širem Pomoravlju i administrativno pripada opštini Petrovac na Mlavi. Zahvata atare sela: Veliko Laole, Krvije i Tabanovac. Belovode pripada vinčanskoj kulturi, koja se na prostoru centralnog Balkana razvijala u drugoj polovini VI i prvim vekovima V milenijuma stare ere (5400-4600).

Izložba nam, s jedne strane, približava rad arheološkog istraživačkog tima i objašnjava značaj arheološke dokumentacije, a sa druge strane nas upoznaje sa lokalitetom Belovode i vinčanskom kulturom. Ova kultura nam je poznata kao neolitska kultura zemljoradnika i stočara, ali se u njenim mlađim fazama pojavljuju i svedočanstva prve metalurgije bakra, koji je svrstavaju u eneolitsku kulturu, tj prvu metalnodobsku kulturu naše oblasti. Izloženi arheološki crteži, kao važan deo arheološke dokumentacije, mnogo su više od faktografije i dokumenta. Oplemenjeni kreativnim pristupom umetnice retkog senzibiliteta, predstavljaju najviše domete u ilustrovanju arheološke građe.

Izložba će trajati do 19. marta 2017, a Muzej je za posetioce otvoren svakog radnog dana i subotom od 10 do 17 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime