U TOKU RADOVI NA FASADI BIBLIOTEKE ,,RADISLAV NIKČEVIĆ“

0

Prolaznici su ovih dana imali prilike da vide skele i radove na zgradama Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Naime, zahvaljujući finansijskoj podršci Skupštine grada Jagodine planirana je zamena krovne konstrukcije na obe zgrade u kojima je smeštena biblioteka, zamena oluka i krečenje fasada. Radovi na zgradama su izazvali veliko interesovanje prolaznika i možda je ovo pravi trenutak da se podsetimo naše sugrađane na istorijsku i umetničku vrednosti koje imaju fasade ove dve zgrade, koje su u svakom smislu ukras našega grada. Radovi će trajati još desetak dana. Inače, ove dve zgrade biblioteke od 11. novembra 1976. godine su zaštićeni spomenici kulture.

PRVA ZGRADA – sadašnja ul. Kneginje Milice 2 je bila porodična kuća trgovačke porodice Marković. To je jednospratna kuća. Prizemna fasada je izmenjena više puta i nije sačuvan autentičan izgled. Fasada sprata je očuvana, s tim što nije originalna, već je druga po redu (dokaz – stare fotografije i razglednice). Originalna – prvobitna fasada je iz druge polovine XIX veka. Imala je prozorske otvore lučnog (polukružnog ) oblika i balkon sa kamenim balustrima, u skladu sa tadašnjom arhitekturom u stilu pozne romantike. Oko 1900. godine je promenjena i ima sadašnji izgled. Ona je u stilu neoklasicizma, sa pravougaonim prozorima nadvišenim edikulama (arhitektonski elementi koji uokviruju prozore), kada je i prvobitni kameni balkon na stubovima zamenjen sadašnjim balkonom od kovanog gvožđa u stilu neobaroka i secesije.

BBIBLIOTEKA 4BIBLIOTEKA 8

 

 

 
DRUGA ZGRADA – sadašnja ulica Kneginje Milice 4 je bila porodična kuća trgovačke porodice Taušanović. To je jednospratna kuća, takođe sa, u velikom delu, izmenjenom fasadom u prizemlju, od koje su ostali samo lavlji maskeroni oko ulaznih prolaza, a fasada sprata je gotovo u potpunosti sačuvana i ima odlike secesije. Osobenosti fasade ove kuće su 4 medaljona, u kojima se nalaze simboli trgovačkog zanata – terazije, Merkurova glava i Merkurov štap. Balkon ima izuzetno raskošnu kovanu ogradu u stilu neorokokoa i secesije, sa motivima naturalistički izvedenih ruža i maskerona sa licem satira.

DETALJ BIBLIOTEKAJDETALJI BIBLIOT1

 

 

 

 

 

 

(Informacije o fasadi – dr Branislav Cvetković)

tekst Vesna Crnković

naslovna fotografija Aleksandar Radovanović

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime