U svetu i u Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

0

U svetu i u Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat kao „Dan roze majica“ u znak sećanja na dečaka iz Kanade koji je postao žrtva zlostavljanja, jer je u školu došao u roze majici kako bi pružio podršku majci oboleloj od karcinoma dojke.

UNICEF je podsetio da su roze majice postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja kada su đaci te škole počeli da dolaze na nastavu u takvim majicama, a u znak podrške zlostavljanom dečaku.

UNICEF je saopštio da su zajedno sa Vajberom lansirali paket stikera „Stop nasilju“ i U-Report platformu, na kojoj mladi mogu da izraze stavove o važnim temama.

„Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, a najvažnija je njegova prevencija“, navodi UNICEF i dodaje da obeležavanje Dana ima za cilj promovisanje empatije, poštovanja različitosti i tolerancije.

Podsećaju da svedoci ili žrtve nasilja mogu da se obrate za pomoć na telefon Nacionalne dečije linije Srbije – 116111 ili putem linka cuvamte.gov.rs, kao i Linije za roditelje 0800 007 000 koji je dostupan svakog dana 16-22 časova.

Globalnoj U-Report mreži se do sada pridružilo preko 19 miliona U-Reportera u 91 zemlji, dok zajednica u Srbiji ima 10.000 U-Reportera.

Rezultati anketa su dostupni na sajtu serbia.ureport.in.

rtv.rs

Prethodni tekstOlivera Jovićević napušta RTS
Sledeći tekstJoš jedna saobraćajka u kojoj je učestvovao traktor

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime