U SREDU SVILAJNAC OTVARA VRTIĆ KOJI JE BIO POTPUNO POPLAVLJEN! BRAVO SVILAJNČANI!

0

U sredu 18. februara 2015. godine Svilajnac će otvoriti kompletno rekonstruisani vrtić „Dečja radost“ koji je uništen u prošlogodišnjim poplavama. Jedini vrtić u Svilajncu bio je u potpunosti uništen.

2
Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović sa predstavnicom Đoković Fondacije u obilasku vrtića pre par meseci

Svilajnac je u noći između 15. i 16. maja 2014. godine zadesila velika prirodna katastrofa. Obilne padavine su izazvale poplave nesagledivih razmera.
Na teritoriji Svilajnca je oštećeno oko 2.700 kuća, a više hiljada ljudi direktno je ugroženo poplavama ili je pretrpelo neku vrstu štete. Oštećena je infrastruktura, javni objekti, privatne firme, poljoprivreda, domaćinstva… Svilajnac, koji je važio za izuzetno čist i uređen grad, suočio se sa najvećom poplavom koju meštani ovog područja pamte, a količina otpada i smeća izneta iz grada proteklih nedelja meri se u desetinama hiljada tona. Ukupna šteta je procenjena na oko 13 miliona evra.
Predškolska ustanova „Dečja radost“ u Svilajncu pretrpela je najveću štetu od poplavnog talasa iza koga je ostala pustoš. Jedini vrtić u Svilajncu, koji je zbrinjavao 450 mališana, nakon poplava bio je u potpunosti neupotrebljiv. U sva tri objekta čija je ukupna površina oko 2.500 kvadratnih metara uništen je kompletan inventar i oprema za rad. Voda visine preko 1,5 metar zadržala se u vrtiću oko nedelju dana. Vodeni talas je bio toliko jak da je razvaljivao vrata, prozore i uništio kompletan inventar.
Dečju graju zamenio je zvuk kalorifera, dečje crteže na zidovima crne fleke buđi. Sve ovo bio je veliki problem za Svilajnac, jer je ovo jedini vrtić u gradu i roditelji praktično nisu imali gde da ostave svoju decu. Danas je taj problem rešen, jer se uz pomoć dve fondacije ( Fondacija Novak Đoković i Fond B92 i donacija Evropske Unije) ovaj vrtić potpuno obnovio i spreman je da primi sve mališane punim kapacitetom.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime