U SREDU SVILAJNAC OTVARA VRTIĆ KOJI JE BIO POTPUNO POPLAVLJEN! BRAVO SVILAJNČANI!

0

U sredu 18. februara 2015. godine Svilajnac će otvoriti kompletno rekonstruisani vrtić „Dečja radost“ koji je uništen u prošlogodišnjim poplavama. Jedini vrtić u Svilajncu bio je u potpunosti uništen.

2
Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović sa predstavnicom Đoković Fondacije u obilasku vrtića pre par meseci

Svilajnac je u noći između 15. i 16. maja 2014. godine zadesila velika prirodna katastrofa. Obilne padavine su izazvale poplave nesagledivih razmera.
Na teritoriji Svilajnca je oštećeno oko 2.700 kuća, a više hiljada ljudi direktno je ugroženo poplavama ili je pretrpelo neku vrstu štete. Oštećena je infrastruktura, javni objekti, privatne firme, poljoprivreda, domaćinstva… Svilajnac, koji je važio za izuzetno čist i uređen grad, suočio se sa najvećom poplavom koju meštani ovog područja pamte, a količina otpada i smeća izneta iz grada proteklih nedelja meri se u desetinama hiljada tona. Ukupna šteta je procenjena na oko 13 miliona evra.
Predškolska ustanova „Dečja radost“ u Svilajncu pretrpela je najveću štetu od poplavnog talasa iza koga je ostala pustoš. Jedini vrtić u Svilajncu, koji je zbrinjavao 450 mališana, nakon poplava bio je u potpunosti neupotrebljiv. U sva tri objekta čija je ukupna površina oko 2.500 kvadratnih metara uništen je kompletan inventar i oprema za rad. Voda visine preko 1,5 metar zadržala se u vrtiću oko nedelju dana. Vodeni talas je bio toliko jak da je razvaljivao vrata, prozore i uništio kompletan inventar.
Dečju graju zamenio je zvuk kalorifera, dečje crteže na zidovima crne fleke buđi. Sve ovo bio je veliki problem za Svilajnac, jer je ovo jedini vrtić u gradu i roditelji praktično nisu imali gde da ostave svoju decu. Danas je taj problem rešen, jer se uz pomoć dve fondacije ( Fondacija Novak Đoković i Fond B92 i donacija Evropske Unije) ovaj vrtić potpuno obnovio i spreman je da primi sve mališane punim kapacitetom.

Prethodni tekstDRŽAVU BOLI K…ZA BOLESNU DECU
Sledeći tekstDŽELATOVIĆ POSTAVLJEN ZA V.D. DIREKTORA RUDNIKA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime