U prihvatilištu za napuštene životinje u Požarevcu „nestalo“ 876 pasa?

0

Udruženje za zaštitu životinja „Požarevačke šapice“ objavilo je da je u gradskom prihvatilištu JKP „Komunalne službe“ u ovom gradu, nestalo 876 pasa. JKP „Komunalne službe“ u dopisu ovom udruženju navode da su ti psi nestali prilikom hranjenja, pobegli ili vraćeni vlasnicima i uginuli, ali u udruženju kažu da su psi tamo zatvoreni i da je nemoguće da pobegnu prilikom hranjenja.

„Budžet prihvatilišta u Požarevcu, dakle novac koji mi građani plaćamo kako bi ovo prihvatilište radilo, je oko 100.000 evra na godišnjem nivou. To je ogroman novac, a imamo osnovane sumnje da se u „šinteraju“ vrši zanemiravanje životinja, kao i teži oblici postupanja prema njima. Imamo fotografije pasa u užasnom stanju koji su danas mrtvi. Mnogi od onih koje uspemo da izvučemo, zaraženi su i uprkos lečenju, uginu. U prihvatilište je zabranjeno ući ukoliko se ne najavite rukovodiocu. Nema transparentnog rada, ulaz nije otvoren za posetioce, nema saradnje sa udruženjima. Nestanak više od 800 pasa je alarmantan. Gde su oni? Šta im se desilo?“ pita zakonska zastupnica ovog udruženja, Dušica Đorđević Popović.

Udruženje je poslalo dopise Ministarstvu za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu, Upravi za veterinu u Beogradu, Veterinarskoj inspekciji u Požarevcu…

„Psi se hrane ostacima iz KPD Zabela. Ko se onda hrani granulama koje “prihvatilište“ svakog meseca nabavlja, a građani koji žive na teritoriji Požarevca plaćaju?
Nije požarevački šinteraj jedini u Srbiji, ovo se dešava skoro u svim državnim šinterajima.
ako se zna da se životinje u “prihvatilištu“ NE STERILIŠU/KASTRIRAJU, VAKCINIŠU PROTIV ZARAZNIH BOLESTI, NE LEČE, NE HRANE ADEKVATNOM HRANOM, NE ČISTE REDOVNO OD ENDO I EKTO PARAZITA postavlja se logično pitanje: ODAKLE OVOLIKI TROŠKOVI?
Naše udruženje je 2018. god. uradilo kalkulaciju troškova “prihvatilišta“ za 50 pasa na godišnjem nivou. U kalkulaciju smo uneli: hrana za 50 pasa, sterilizacija/ kastracija, vakcinacija, lečenje, čišćenje od endo i ekto parazita, plate zaposlenih, računi za struju, vodu, kanalizaciju i telefon, kancelarijski materijal, troškovi za benzin, registracija vozila, amortizacija istih i došli do cifre 1.600. 000 din. S’ obzirom da se u “prihvatilištu“ ne poštuje Pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju prihvatilišta i pansioni cifra je daleko manja. KO PROFITIRA NA NESREĆI NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA U “PRIHVATILIŠTU“? pitaju u Udruženju „Požarevačke šapice“.

Požarevac je od ranije „poznat“ po skandaloznoj odluci Skupštine grada o držanju domaćih i egzotičnih životinja po kojoj su vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama u stanu mogli da drže najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti.

 

 

Prethodni tekstPrva nagrada horu i orkestru Fakulteta pedagoških nauka na 3. međunarodnom festivalu horova u Kikindi
Sledeći tekstUdruženje „Pit“ iz Niša pokrenulo peticiju za smenu veterinarskog inspektora

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime