U PARKOVIMA BUKA, ANTIDEPRESIVI I ALKOHOL, NOĆNE PATROLE POLICIJE NEOPHODNE

1

B blok u srcu Jagodine, ukrasili su parkovi, zelenilo, nove klupe i igrališta za decu. Stanari samog centra grada dugo su čekali na uređenje koje danas, svi hvala i sa oduševljenjem u novom ambijentu uživaju. Međutim, neke stvari se nisu promenile. Okupljanje mladih koji do kasno u noć ometaju stanare u odmoru, osobe koje bacaju i lome flaše, kombinacija piva i antidepresiva koji ostaju za noćnim posetiocima samo su deo naružene slike zelenog i uređenog ambijenta. Stanari B bloka spremaju peticiju.

INIC„S obzirom da stanujem u B 2 zgradi, na prvom spratu moram da se osvrnem na sve sto se dešava u zadnjih mesec dana. Naravno sve što je uradjeno je za svaku pohvalu na račun lokalne samouprave, ali sav trud koji je uložen u sredjivanje parkova oko B zgrada će biti uzaludan ukoliko se ne reši problem odrzavanja i čuvanja istih. Naime, po sopstvenom iskustvu u prošlom periodu tu je bilo stecište mladih i nekontrolisanih omladinaca. Buka, haos do kasno u noć i ja kao stanar na prvom spratu bio sam u situaciji zarad mirnog sna svoje dece da reagujem i da nebrojano puta zovem policiju da dodju i da intervenišu. Policija dodje, rastera ih, oni se vrate i naprave haos, polome sve što se može polomiti, od flasa do klupa, pizloga na lokalima itd. Molimo nadležne radi očuvanja ovih divnih parkova da preuzmu kontrolu i ne dozvole vandalima da, po mojoj proceni za nekoliko vikenda unište sve što se može uništiti. Znam da skoro svi stanari traže isto, pisaćemo peticiju zarad tišine, mira odmora u prelepim parkovima i stanovima B bloka. Izražavamo veliku zahvalnost i nadu da ćemo naići na razumevanje nadležnih“ kaže Nenad Inić.

Stanare B3 zgrade u novom parku, prošlog jutra dočekala je neprijatna situacija kada su videli ispovraćanu klupu i tragove krvi čoveka koji je nesmetano proveo pola noći u parku.

„Stanari B zgrada već dugi niz godina nailaze na problem buke, najčešće u večernjim satima, kako tokom radne nedelje tako i vikendom.BORIS Buka posebno smeta nakon ponoći i remeti javni red i mir. Tinejdžere koji najčešće izazivaju ovakvu vrstu problema, udaljavali smo iz ulaza zgrada a bilo je situacija kada i policija mora da reaguje. Sinoć se u letnjikovcu koji je postavlje skupilo više od desetoro mladih koji su pravili haos do par sata posle ponoći, pa sam ih lično zamolio da prestanu. To se stalno dešava, nekada stanari ulaze u verbalne obračune. Smatram da bi policija trebalo da obilazi grad češće posebno B blok. Češćim pojavljivanjem policije vremenom bi i neredi prestali. Ovo je veliki problem, molimo nadležne da reaguju“ kaže Boris Krstić.

lorazepm
Lorazepam u parku

Radnici „Standarda“ uložili su veliki trud u sređivanje parkova, ali oni ne mogu metlama da teraju one koji uništavaju imovinu grada i narušavaju javni red i mir. Podsećamo da u svim uređenim državama noćne patrole obilaze grad. Iz policije koja je nadležna za noćne patrole poručuju da oni već to rade, ali sudeći po stavovima stanara B bloka, policija to ne radi. Stiče se utisak da policija reaguje samo po prijavi, a građani iz straha od odmazde vandala pod dejstvom alkohola, ne usuđuju se da često traže pomoć policije. Akivinije noćne patrole policije kao i angažovanje komunalne inspekcije rešilo bi ovaj problem. Prema najavama nadležnih, uskoro će parkovi dobiti čuvare, ali nije poznato kada će to tačno biti. Peticija stanara biće predata lokalnoj samoupravi, komunalnoj inspekciji i policiji.

PSI MOGU DA ŠETAJU TRAVOM

Kako saznajemo u Standardu, šetanje kućnih ljubimica dozvoljeno je u parkovima, kao i prolazak ljubimca park 1zelenom površinom. Obaveza vlasnika je da za psima čisti i vodi računa o okolini. To znači da je vlasnik psa u OBAVEZI da pokupi izmet za svojim ljubimcem. Prelazak pasa i mačaka zelenom površinom NIJE ZABRANJEN, jer ne utiče na uništavanje trave i parkova. ZABRANJENO je bacanje kesa sa đubretom preko terase, bacanje kostiju, plastičnih kesa i flaša, ambalaže od lekova preko iste kao i sva druga đubrenja i uništavanja okoline.

STANARI DA NE BACAJU ĐUBRE S TERASA

Kako saznajemo, pre izvesnog vremena, pre nego što su parkovi sređeni, u B bloku dogodio se slučaj kada je jedna starija osoba svoj izmet bacila preko terase. Povodom ovog slučaja intervenisala je i policija. Nije retko da i danas, stanari usled nerazvijene svesti o važnosti učešća u očuvanju okoline, ili nekih njima znanih razloga, bacaju kese pune đubreta u travu. Tako je pre dva dana u novom parku završila kesa puna pilećih kostiju.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime