PREDRAG MARKOVIĆ: KOSOVO NE MOŽE DA ZAŠTITI SRPSKU BAŠTINU

0

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), istoričar Predrag Marković, izjavio je da Kosovo nema kapacitet da zaštiti srpsku baštinu i ocenio da bi Vatikan, koji nije priznao kosovsku nezavisnost, mogao odigrati veliku ulogu po pitanju zahteva Prištine da uđe u Unesko.

„Kosovo nema nikakav kapacitet da zaštiti srpsku baštinu, nemaju kustose, nemaju restauratore“, rekao je Marković jagodinskoj televiziji „Palma plus“.

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva se pitanjem srpskih spomenika na Kosovu mora aktivnije baviti, i na terenu i u svetu.

Morala bi da se bolje organizuje, ne verujem da Ruska crkva, i crkve zemalja koje nisu priznale Kosovo, ne bi bolje reagovale u ovom slučaju, među kojima je i Vatikan, dodao je Marković.

„Vatikan bi, na čelu sa sadašnjim papom koji je Argentinac, mogao odigrati veliku ulogu po pitanju prijema Kosova u Unesko“, rekao je Marković.

Naša država, pre svega premijer Aleksandar Vučić i ministara inostranih poslova Ivica Dačić, „baš se zalažu, baš se bore da Kosovo ne uđe u UNESKO“, ocenio je Marković.

Prema njegovim rečima, SPC je dala „dosta mlako saopštenje“, a moralo bi da bude „neke procesije, molebana, morala bi više, jer tako dramatičan događaj ne ide bez velike molitve i velikog tugovanja“.

Marković je koaliciju SPS – Jedinstvena Srbija, ocenio „veoma čvrstom“.

Ima lojalnost i na nivou rukovodstva i na nivou članstva. I to treba da bude primer kako se može stvoriti platforma na kojoj mogu da sarađuju političke stranke, objasnio je Marković.

„I koalicija sa SNS funkcioniše na nivou države i na lokalnim nivoima i generalno gledano to je dobro, pogotovo u ovom teškom momentu za našu državu, dobro je da se grade platforme na kojima će se okupiti što širi politički front“, rekao je Marković.

„Osnovni interes države, tako ja mislim, je da se okupi što širi front. Ova koalicija treba da radi, pre svega na stabilizaciji države. Zato je valjda i premije Vučić odgodio izbore, jer je stabilizacija države bitnija od izbora“, zaključio je Marković.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime