U Paraćinu formiran savez „Paraćinska akcija“

0

U Paraćinu je formiran savez udruženja „Paraćinska akcija“. Savezu je pristupilo šest nezavisnih udruženja iz Opštine Paraćin. Oni će u narednom periodu delovati udruženo, a prvi cilj biće nastavak borbe protiv nelegalne eksploatacije prirodnih bogatstava na planini Baba.

„Potrebna nam je podrška šire javnosti, nestranačkih udruženja, organizacija i pojedinaca. Upravo to će biti prvi cilj saveza „Paraćinska akcija“ koji formira više udruženja iz našeg grada i to udruženja : PRIDRUŽI SE, POKRET DOSTOJANSTVENIH, PRAVO I TRANSPARENTNOST, SIGURNO NAPREED, GRAĐANSKI POKRET-SLOBODAN IZBOR i GRAĐANI ZA LOKALNU DEMOKRATIJU. Ovaj savez delovaće od danas i njegov rad biće javan. Cilj nam je da zajednički radimo na uspostavljanju demokratskih procesa u našem društvu, na oslobađanju medija, na zaštiti naše prirodne sredine koja je mnogim akcijama onima koji o njoj ne mise, u skorijem periodu ozbiljno ugrožena“ kažu u savezu „Paraćinska akcija“.

U ovom savezu smatraju da u Srbiji pa i u Paraćinu vlada taj utisak zabrinutosti za posledice iskazivanja mišljenja koje možda nije po volji vlasti. 

„Udruženja formiraju Savez u cilju izgradnje infrastrukture udruženja i kontinuiran rad na praćenju stanja u sledećim oblastima:

1. Borba protiv narušavanje ljudskih prava, posebno borba protiv diskriminacije u svakom pogledu, zaštita prava na slobodne i fer izbore, zaštita prava na slobodno i profesionalno informisanje, zaštita prava na lokalnu samoupravu i lokalnu demokratiju, zastupanje prava građana pred lokalnim i državnim institucijama, zagovaranje učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou.
2. Praćenje stanja u oblasti informisanja, borba protiv širenja lažnih vesti, podrška profesionalnom izveštavanju na lokalnom niovu, podrška profesionalnim medijima, analiza i izveštavanje javnosti o lokalnoj medijskoj sceni, stvaranje uslova za rad profesionalnih medija
3. Odgovorno upravljanje na lokalnom nivou, doslednost i odgovornost lokalnih vlasti, poštovanje principa javnosti u radu, smanjenja mogućnosti pojave korupcije, analiza svrsishodnosti upotrebe budžetskih sredstava i korišćenja javnih resursa“.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime