U PARAĆINSKOJ STAKLARI HAOS! DRŽAVA NIŠTA NE PREDUZIMA!

0

Sindikati paraćinske „Staklare“ najavili su da će razbiti po autoputu milion tona stakla ukoliko Vlada Srbije ne reaguje na zahtev da se reše problemi te fabrike. Infocentrala je skoro pisala o tome:

http://infocentrala.rs/850-radnika-staklare-u-paracinu-ponovo-u-neizvesnosti-raskid-privatizacionog-ugovora/

„Ključni momenat je sastanak sa premijerom Vučićem, jer iz svega što vidimo izgleda da je njegova reč konačna i da jedino tako možemo da dođemo do pozitivnog rešenja problema“, kaže predsednik sindikata Nezavisnost SFS Borivoje Jevtić. „Ako budemo primorani, isteraćemo na autoput milion tona stakla i razbićemo ga tamo, ako već propadamo, neka to bude u velikom stilu. Ne bi trebalo da se ignoriše pismo predsednika opštine Saše Paunovića ministru privrede Sertiću, koji je takođe tražio sastanak zbog nastalih problema“, navodi on.

On podseća da država duguje SFS novac za otpremnine koje su isplaćene radnicima u visini od 3 miliona evra, kao i potpuno razrešenje odnosa između sadašnjeg vlasnika i države.  „Srbijagas nam je blokirao račun za 200 miliona dinara, a država duguje vlasniku SFS 3 miliona evra. SFS je za Paraćin isto što i Železara za Smederevo, RTB za Bor i Fijat za Kragujevac. Ne želimo da se preduzeće ponovo podržavi jer imamo loša iskustva sa Srbijagasom“, ističe Jevtić.

Predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić navodi da je reč o sudbini 850 zaposlenih i njihovih porodica, te da su sindikati inicirali sastanke sa nadležnima u Beogradu.  „Već šest meseci Staklara je u blokadi i teško poslujemo. U magacinu imamo robe za 15 do 16 miliona evra i kao da neko namešta stečajni postupak, da se lepo rasproda gotova roba i da se dobije nagrada za stečajnog upravnika. Neko bi da ovde ostane stotinak ljudi i da rasproda sve ostalo“, objašnjava Matejić.

Sindikalci potvrđuju da ih ne interesuje ko je vlasnik, već opstanak fabrike i zaposlenih.

Agencija za privatizaciju počela je kontrolu kupoprodajnog ugovora koji je potpisan sa bugarskom korporacijom Glasindustri 2012. godine i zahteva od vlasnika bankarsku garanciju u visini od 1,5 miliona evra. Ta kompanija uložila oko 100 miliona evra u savremenu tehnologiju, ali većinski vlasnik Cvetan Vasilev je u problemu zbog čega ga potražuje tužilaštvo Bugarske.

Početkom prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je novu staklarsku peć i liniju za proizvodnju ambalažnog stakla vrednu više desetina miliona evra. „Srbijagas“ je nedavno obajvio listu dužnika na kojoj je SFS sa dugom u visini od 1,3 milijarde dinara.

www.021.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime