U OZON MEDIKU – LEČENJE DISKUS HERNIJE

0

Diskus hernija (lumbalna, slabinska diskus hernija) je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korena. U Centru za rehabilitaciju „OZON MEDIC“ u Jagodini veliki je broj pacijenata koji pribegavaju lečenju diskus hernije.

vlada
Vladislav Mitrović

„Nepravilno savijanje, prekomerno nošenje i guranje tereta najčešći su uzroci diskus hernije. Ovo oboljenje se uglavnom javlja između 35. i 50. godine života, a u Srbiji svaki šesti stanovnik ima neki oblik diskus hernije. Bol može da se širi duž jedne ili obe noge (tzv.lumboišijalgija), može biti praćen poremećajem funkcije(ograničenje pokreta), spazmom paravertebralne muskulature, motornim i senzitivnim poremećajima. Ovaj lumbalni sindrom može biti akutnog i hroničniog karaktera“ kaže strukovni fizioterapeut Vladislav Mitrović.

U OZON mediku diskus hernija tretira se laserom, galvanskom strujom, elektro oyonforezom, magnetnom terapijom, kinezi terapijom i mnogim drugim fizioterapeutskim metodama.

„Fizikalna terapija u lečenju DH ima za cilj da deluje, kako na mesto (segment) gde je do hernijacije diskusa došlo, tako i do simptoma do kojih ovo stanje dovodi. Fizikalna terapija treba da smanji bol, inflamaciju – zapaljenje (jer kod DH dolazi do mehaničke upale), ubrza resorpciju edema ( smanjenje otoka ), relaksira mišiće, poboljša funkciju kičme i ojača mišićnu snagu. U lečenju se koriste fizikalne procedure da bi se revitalizovalo okolno tkivo i to laser, ultra zvuk, magneto terapija, elektro terapija, krio terapija i naravno pri kraju kineziterapija ( terapijsko vežbanje )“ dodaje Mitrović.

Na kraju pacijente obavezno treba naučiti kako da se čuvaju i normalno žive sa diskus hernijom uz minimalne korekcije svakodnevnice.

Operativno lečenje primenjuje se u slučajevima kada druge terapije i fizikalne procedure ne daju rezultate ili kada na osnovu kliničke slike i nalaza magnetne rezonance neurohirurg proceni da drugi vidovi lečenja ne bi imali efekta.

 Za sve konsultacije i pregled pozovite Centar za rehabilitaciju „OZON MEDIC“ koji se nalazi u Čočetovoj ulici u Jagodini, br 069/470 8133, 035/251-766.

Prethodni tekstCENTAR PARAĆINA PREPLAVLJEN OTROVANIM PSIMA
Sledeći tekstPUPS RASPUSTIO ODBOR, ČLANOVI PRELAZE U SPS?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime