SEOS – referendum se ne sme svesti na to da 10 ili 20 procenata birača odlučuje

0
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) – „Znamo da ne damo“ se najoštrije protivi postupanju Vlade Republike Srbije koja je na jučerašnjoj sednici usvojila predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim predlogom zakona je između ostalog, ukinut „cenzus“ za punovažnost referenduma sa sadašnjih 50% birača upisanih na birački spisak. „SEOS poziva sve narodne poslanike koji će za nekoliko dana dati konačnu odluku o ovom sramnom predlogu da glasaju protiv istog i na taj način barem malo vrate veru u dostojanstvo i pravičnost najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srbiji. Naime, referendum kao najdemokratskiji vid izjašnjavanja građana o nekom bitnom pitanju ili aktu koji se tiče svih građana Republike Srbije ne sme se svesti na to da 10 ili 20 procenata birača odlučuje o tako važnim pitanjima. Upravo zbog značaja instituta referenduma, kao i zbog pitanja o kojima se odlučuje putem referenduma, smatramo postojeće zakonsko rešenje mnogo boljim nego što je to predloženo rešenje, jer ako su pitanja toliko važna da bi se o njima referenfumski izjašnjavali građani, smatramo da je neophodno da bar 50% gradjana uzme učešće u odlučivanju, i na taj način pokaže demokratičnost društva u pravom smislu te reči, tako što će većina građana odlučiti šta je najbolje za društvo i državu u kojoj žive i rade. Još jednom pozivamo sve poslanike da glasaju protiv predloženog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“ navodi se u saopštenju.
 
Vlada Srbije usvojila je na sednici u utorak Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili.

„Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, kažu iz Vlade Srbije.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz „Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da će parlament „gledati da do kraja meseca“ bude usvojen zakon o referendumu.

 
Savez ekoloških organizacija Srbije – čine udruženja koja se bore protiv istraživanja i rudarenja litijima: „Ne damo Jadar” (Gornje Nedeljice), „Marš s Kolubare” (Valjevo), „Suvoborska greda” (Pranjani), „Eko brigada Jagodina” (Jagodina), „Neko brine za Levač” (Rekovac) i „Zaštitimo Dobrinju i okolinu” (Dobrinja).
 

Foto: RTV (Ilustracija)

 
Prethodni tekstKovid propusnice važiće od 20 sati, medicinski deo Kriznog štaba traži poptuno zatvaranje na 10 dana
Sledeći tekstPROF. DR VIOLETA JOVANOVIĆ REIZABRANA ZA DEKANA FAKULTETA PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime