U OŠ „RADA MILJKOVIĆ“ SPROVEDEN PROJEKAT O GOJAZNOSTI KOD DECE

0
Projekat OŠ „Rada Miljković“ – „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“ pokrenuo je pitanje informisanosti učenika o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.
Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke pokrenuo je nacionalni edukativno-istraživački projekat sa ciljem poboljšanja informisanosti učenika o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, ključnih u održavanju zdravlja i prevenciji brojnih bolesti. Predavanje je održao profesor fizičke kulture Filip Marović.
„Učenici sedmog razreda čuli su mnoštvo korisnih informacija u vezi sa fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom. Učenici su izrazili želju da promene dosadašnje navike, da više vremena provode u prirodi baveći se sportom, da voće i povrće svakodnevno budu na njihovoj trpezi, da smanje vreme provedeno ispred računara i da se što više kreću. Projekat je odgovor na sve više gojaznih ljudi i dece u Srbiji, što dokazuje činjenica da indeks telesne mase veći od 30 ima 18,2 odsto građana, dok je čak 36,2 odsto stanovništva predgojazno“ kaže Filip Marović.

Stručni tim na projektu čine prof. Sergej Ostojić i prof. dr Jagoda Jorga (Medicinski fakultet Beograd), prof. dr Višnja Đorđić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu), prof. dr Snežana Radisavljević (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu), doc. dr Maja Batez, (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu), doc. dr Ivana Milanović (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu) i dr Predrag Božić (Zavod za sport i medicinu sporta) uz više od 20 saradnika. Aktivnosti na projektu su podržane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime