U NIŠU ZABRANA SUŠENJA VEŠA U CENTRALNOJ ZONI

0

Veće kazne za stanare, ali i pravna lica, zabrana sušenja veša na terasama okrenutim ka ulicama u određenim zonama grada – neke su od novina koje donosi predlog Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Važeća Odluka o kućnom redu doneta je 1991. godine, te je Uprava za imovinu dala predlog nove o kojoj će odbornici niške Skupštine glasati na narednoj sednici.

Ova Odluka predviđa novo vreme odmora u zgradama, kada je zabranjena buka i vika. To će radnim danima biti u periodu od 15 do 18 sati i od 22 do 6 sati narednog dana, a u danima vikenda od 14 do 18 sati, odnosno 22 do 7 sati sledećeg dana.

Novina je i što će, ukoliko bude usvojena, njome biti zabranjeno sušenje rublja na terasama okrenutim prema ulici i to u zoni unapređenog poslovanja, centralnoj i ekstra zoni u Nišu.

I dok su starom Odlukom stanari mogli biti kažnjeni najviše sa 5.000 dinara, sada se kazne za njih kreću od 5.000 do 30.000, a za pravna lica do 500.000 dinara.

Ukoliko zajedničke prostorije i delove zgrade ne održavaju čistim ili odlažu nameštaj ili nešto slično i tako onemogućavaju prolaz hodnicima i protivpožarnim stepeništim, ne unište izvor zaraze i gamad u svom stanu ili bacaju otpad sa terase slede kazne za stanare.

Međutim, bez obzira što je i dalje važećom Odlukom kažnjivo, na primer, ostavljanje kesa sa smećem u hodnicima, mnogi građani toga nisu svesni i ne prijavljuju svoje komšije.

Novim propisima Odluke koja se predlaže, pravno lice ili preduzetnik koji izvode građevinske ili instalaterske radove u zgradi dužni su da prethodno o tome obaveste stanare i prijave vrstu i trajanje radova ili će biti kažnjeni.

Odlukom je definisano da će za nadzor nad njenom primenom biti nadležan komunalni inspektor, dok će prekršajne naloge izdavati i komunalni policajci.

Autor J. Canić Izvor Južne vesti, FOTO Nebojša Raus

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Nova-Odluka-o-kucnom-redu-u-zgradama-nakon-24-godine.sr.html

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime