U „JAGODINSKOJ VINARIJI 1892“ POČELA BERBA GROŽĐA

0

U Vinogradima „Jagodinske vinarije 1892“ počela je berba grožđa na 62 hektara, izjavio je jedan od dvojice vlasnika vinarije Dušan Stojanović.

Berbu smo počeli pre pet dana i obrali burgundac, a trenutno beremo gama bojadiser, izjavio je Tanjugu u vinogradima upravnik Ivan Kovačević.

berba-grozdjaKvalitet grožđa je dobar, ali slabiji od prošlogodišnjeg koji se dugo neće ponoviti, rekao je Kovčević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

Burgundac je bio dobrog kvaliteta, a gama bojadiser ide u prodaju, dodao je Kovačević.

Posle gama biajdisera, beremo frankovku i merlot, kabernet sovinjon, dodao je Kovačević i istakao da će ove jeseni u ovom vinogradu biti ubrano oko 270.000 kilograma grožđa, samo, kako je rekao, „da vreme posluži“.

U berbi je angažovano svaki dan od 25 do 50 sezonskih radnik.

„Svi koji dođu – rade, nikoga ne odbijamo i ne vraćamo i pozivamo radnike da dođu“, istakao je Kovačević.

Berači su plaćeni tri dinara po ubranom kilogramu grožđa, a rade od 7 do 15 sati.  „Jagodinska vinarija 1892“ je ove vinograde preuzela pre pet godina od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu „Navipa“.

Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović ime firmi su dali po godini osnivanja (1892. godine) Jagodinskih podruma.

„Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, uložili smo ogromne pare da ih uredimo i revitalizujemo“, rekao je Stojanović.

„Imali smo dva cilja: obnoviti i revitalizovati vinograde i izgraditi vinariju u vinogradima i oba smo ih ostvarili“, dodao je on.

Nova vinarija, sa HSČP sistemom, izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme „Bućer“ iz Francuske, podsetio je Stojanović.

Vinogradi i vinarija nalaze se na „Vinskom putu Srbije“ i u tu svrhu, gotovo uz samo vinariju, u središtu vinograda, izgrađen je motel sa 30 postelja i degustacionom salom i prodavnicom vina.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime