U Jagodini mesta za 793 srednjoškolca

0

Bliži se jun, a sa njim i polaganje male mature i upis u srednje škole. Međutim, osim samih ispita, u ovom periodu ima još datuma značajnih za sam upis, kao što su predavanje liste želja, objava rezultata, upis u škole, drugi krug upisa za one koji ne uspeju u prvom krugu da upišu željenu školu.

Ove godine đaci osmaci polagaće testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test znanja. Za ukupan broj poena sa kojim se učenik upisuje u srednju školu sabiraju se opšti uspeh na kraju VI, VII i VIII razreda i bodovi sa prijemnog ispita. Bodove iz osnovne škole možete izračunati tako što ćete opšti uspeh učenika na kraju Vi, VII i VIII razreda sabrati i pomnožiti sa 4. Iz škole za opšti uspeh učenik može imati ukupno 60 poena. Ukoliko je učenik tokom ova tri razreda ostvario uspeh na takmičenju iz nekog predmeta, može dobiti dodatne poene.
Na prijemnom ispitu učenik može ostvariti ukupno 40 poena i to po 13 poena na testu iz srpskog jezika i matematike i 14 poena na kombinovanom testu. Ti poeni sabiraju se sa poenima iz osnovne škole i dobija se ukupan broj poena sa kojim učenik konkuriše za upis u željenu srednju školu.
U specijalizovanim školama uglavnom se prijemni ispiti polažu ranije i u nekima su čak i završeni. Cilj ovoga je da učenik ukoliko ne uspe da upiše željenu specijalizovanu školu može da izađe na regularni prijemni ispit.
U srednjim školama u Jagodini ove godine ima mesta za ukupno 793 učenika. U školama preporučuju da učenici dobro pogledaju ponudu smerova u školama i da na listu želja navedu najmanje 3 želje, kako bi im upis srednje škole u prvom krugu bio sigurniji. Za sve one koji ipak ne uspeju u prvom krugu da upišu srednju školu, biće organizovan drugi krug, pri čemu će izaći lista sa preostalim slobodnim mestima u srednjim školama, a učenici će na osnovu toga popunjavati nove liste želja.

Kalendar upisa u srednje škole 2019/2020 možete naći na ovom linku http://srednjeskole.edukacija.rs/kalendar-upisa-u-srednje-skole-2015-2016

T.P,

 

(Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina – biser centralne Srbije“ koji sufinansira Grad Jagodina)

Prethodni tekstPutokaz za biciklističke i pešačke staze
Sledeći tekstPretnje smrću Saši Paunoviću i članovima njegove porodice – „Bićeš okrutno likvidiran kao i tvoja kukavička porodica“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime