U IRSKOJ REFERENDUM O HOMOSEKSUALNOM BRAKU

0
DABLIN – U Irskoj će danas biti održan referendum o homoseksualnom braku što svedoči o sve manjem uticaju crkve u toj tradicionalno katoličkoj zemlji, ocenili su danas analitičari. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Irci danas glasati za homoseksualni brak iako se crkva tome žestoko protivi.

Irska, kao i Poljska, jedna je od evropskih zemalja s jakom katoličkom tradicijom koja se ogleda u svakodnevnom životu. U toj zemlji je zabranjen abortus, više od 70 odsto venčanja se održava u crkvi, a 90 odsto škola radi pod pokroviteljstvom Rimokatoličke crkve.

„Ali i pored toga, katolička crkva u Irskoj gubi svoj uticaj“, izjavio je istoričar s dablinskog univerziteta Dajermejd Feriter.

„Mnogi ljudi ozbiljno shvataju veru ali sve više slabi uticaj ckrve prema pitanjima morala, seksualnog opredeljenja i braka“, dodao je Feriter.

Prema njegovim rečima, referendum predstavlja početak „sekularizacije“ Irske.

Ukupno 84,2 odsto Iraca je katoličke veroispovesti iako mnogi više ne idu u crkvu jer smatraju da je pitanje vere nešto lično i ne mora da bude povezano sa institucijom.

http://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/u-irskoj-referendum-o-homoseksualnom-braku_602288.html

Prethodni tekstREKONSTRUKCIJA PUTA REKOVAC – TEČIĆ
Sledeći tekstPOSLEDNJE KOLO SUPER LIGE U NEDELJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime