POVREĐENA BEBA IDE U HRANITELJSKU PORODICU

1

Petomesečna beba koja se nalazi u jagodinskoj bolnici, biće data hraniteljskoj porodici, rekla je direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Jakovljević. Dete ima prelom ruke i modricu na glavi. Majka Jelena B. (17) je osoba sa smanjenim intelektualnim kapacitetom i prema proceni socijalnih radnika, ona ne može da brine o detetu. Otac se nije pojavljivao na sastanku sa socijalnim radnicima.

biserka jakovljevic
Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini

– Nije istina kako su mediji pisali, da je dete seksualno zlostavljano i ,,lomljeno“. Radi se o prelomu ruke i modrici na glavi. Prema našoj proceni, majka je osoba sa smanjenim intelektualnim kapacitetom i ne može pravilno da brine o detetu. Prelom ruke nastao je prilikom nepravilnog prepovijanja a modrica tako što je majka detetu brisala nos i to je uradila prejako. Majka je smatrala da dete treba da bude povijeno sa rukama uz telo i do preloma je došlo, kako smo saznali iz njene priče, dok je ona pokušavala da ga ,,ukroti“. Otac Zoran B. radi stalno i gotovo nikad nije kod kuće pa smo zaključili da ni on ne može da brine o detetu. Majka se nije protivila tome da se dete izmesti u hraniteljsku porodicu, potvrdila je za InfoCentralu Jakovljević.

Socijalni radnici smatraju da ona nije bila svesna svojih postupaka i da dete nije povređivala namerno i svesno, već su povrede nastale prilikom nepravilnog odnosa prema bebi. Dete će najverovatnije biti upućeno na Institut za majku i dete u Beogradu. Prema nezvaničnom svedočenju medicinskih radnika, dete nema modrice po celom telu i nije, kako se u medijima pisalo, prebijano i seksualno zlostavljano.

-Kada je to isto dete primljeno prošli put, ništa nije ukazivalo da je neko namerno dete tukao. Imalo je prelom butne kosti i hteli smo da uputimo dete za Kragujevac gde postoji dečja ortopedija ali su nam kolege odatle rekle, da te kosti tako brzo zarastaju da nema potrebe ni gips da mu stavljamo. Kada smo pitali majku kako je došlo do preloma butne kosti, rekla je da je ona po savetu lekara detetu vežbala kukove ali da je usled vežbanja, kuk pukao. Dakle, ona to nije radila pravilno i izgleda da je to radila pregrubo. Tada je otac deteta rekao da će platiti ženu da brine o detetu kada on nije kod kuće. Sada, kada se desio drugi slučaj, slučajno je oktriven prelom ruke kada je detetu trebalo da bude izvađena krv. Medicinska sestra je videla da ruka ne može da se savije. Za modricu na licu rekla je da ga je cucla nažuljala što je bio prvi signal da nešto nije u redu. Dakle, beba nema gomilu povreda po telu već poredu ruke, jednu modricu i zapuštene zanoktice koje su se inficirale. Sve to je posledica nebrige jer se radi o majci koja je bolesna, kaže izvor InfoCentrale.

Beba je pod nadzorom lekara u Jagodini ali će zbog detaljnih analiza najverovatnije biti upućena za Beograd. Kako InfoCentrala nezvanično saznaje, Zoran B. se oženio maloletnom devojkom još kada je imala 15 godina i kada su prvi put odveli dete kod lekara, rekao je ,,da nije samnom, ona bi potpuno propala“ pa lekari sumnjaju da je tu devojčicu našao negde ili ju je spasio iz kandži prostitucije. Ostaje nada da će ova tužna priča biti završena na neki bolji način, da će dete biti zbrinuto kod nekog ko će umeti da brine o njemu. Da li će maloletna majka odgovarati za povrede i da li ona kao bolesna osoba može krivično da odgovara, još uvek nije poznato.

A.M.

Prethodni tekstTRI PROJEKCIJE U ĆUPRIJI, PČELICA MAJA, MALI BUDO I BRED PITT
Sledeći tekstJAGODINSKI ADVOKATI: OGORČENI SMO ZBOG PRETNJI I PRITISAKA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime