U HRAM SV JOVANA U KONČAREVU STIGLE MOŠTI SV NEKTARIJA

0

Hram Sv Jovana Krstitelja u Končarevu pored Jagodine jedini je hram u Srbiji koji čuva mošti šest svetaca, a od danas vernici mogu celivati mošti Sv Nektarija. U hramu Svetog Jovana u Končarevu već se nalaze čestice moštiju Teodora Tirona, Svetog Nikolaja Žičkog, Svete Anastasije, majke Svetog Save, Kneza Lazara Kosovskog i Svetog Teofila Ohridskog.

„Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živeo je polovinom 19 veka a preminuo 1920 godine. Mole mu se posebno oni koji boluju od malignih bolesti. Čestice moštiju dopremljene su nam iz Grčke“ kaže sveštenik Aleksandar Radosavljević.

18

Hram u Končarevu koji je zadužbina porodice Dragana Markovića, postao je osim mesta na kome se okupljaju vernici, i turistička odrednica svima koji posećuju Jagodinu i Pomoravski okrug. Do kasnih večernjih sati kapija porte je otključana a od početka letnje sezone, hram je posetilo više hiljada ljudi.

13„Svako ko dođe, oduševljen je hramom, posetioce zanima ko je oslikao unutrašnjost crkve, koliko dugo je građena. Stranci koji dolaze posle obilaska redovno pitaju da li je tu negde i Dragan Marković ili članovi njegove porodice kako bi se fotografisali sa njima. Svi meštani Končareva koji odluče da se venčaju u hramu, da krste decu, to mogu uraditi besplatno. U našem hramu za meštane se crkveni obredi ne naplaćuju. Imamo i goste iz Turske koji spavaju u Jagodini a prođu kroz Končarevo i fotografišu crkvu“.

Nadležni u hramu Sv Jovana čuvaju KOZLAC uz blagoslov Hilandara. Kozlac je prirodna smesa namenjena bolesnima od raka koju spravljaju monasi Hilandara.

Zanimljivo je da se u porti hrama koja je izuzetno uređena, nalazi desetak cikas palmi koje su opstale veoma hladnu zimu i jako niske temperature. Meštani sa decom sede u porti hrama do kasno, često mladi gledaju utakmice u letnjikovcu u kome se nalazi televizor.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime