U GERONTOLOŠKOM CENTRU – O ALKOHOLIZMU – BROJ ALKOHOLIČARA RASTE!

0

U Gerontološkom centru u Jagodini održan je skup pod nazivom „Čovek i zavisnost“ u organizaciji ove ustanove i Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije. U Srbiji je u porastu broj osoba koje piju, a ima ih sve više među decom od 12 godina ali i među ženama, izjavio je danas psihijatar u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu Aleksandar Vujošević.

„Poslednjih godina u trendu je povećanje ljudi koji piju, s jedne, i povećanje popijanog alkohola po glavi stanovnika, s druge strane. Ono što je zabrnjavajuće i što je kao vodeći trend u poslednje vreme je da se alkohol proba u sve mlađim godinama. Veliko mi je zadovoljstvo što smo privukli pažnju velikog broja ljudi, posebno onih koji se bave prosvetom, zdravstvom pa i penologijom. Imajući i u vidu preporuku Svetske zdravstvene organizacije, kao i činjenicu da je na osnovu iste naše Ministarstvo forimralo tim za rad na Nacionalnoj strategiji i Akcionom planu u okviru borbe protiv alkoholizma i drugih bolesti zavisnosti, odlučili smo da ovaj skup bude posvećen upravo tome. Samim tim smatram, da smo na ovaj način učinili jedan mali korak, na dugom putu rešavanja ovog problema“ rekla je direktorka GC Savica Dejković.

GC covek  zavisnostPotom se skupu obratio prvi predavač prof. dr Tomislav Sedmak koji je krenuo od jednog od glavnih problema zavisnosti a to je inertnost. Uvod u tu tezu bio je citat „Život je težak“ iz čuvene knjige Skota Peka „Put kojim se ređe ide“.

„Teško je ono što prvi put radimo, što nosi u sebi zahtev za rešavanjem aktuelne situacije. Onaj ko postane svestan ovoga postaje svestan samog sebe i postaje svestan napora koji treba da uloži. Ti napori su upravo potrebni da bi se rešila situacija u kojoj se nalazite. Ponavljanje situacije je zavisnost, baza za naviku, što upravo predstavlja odustajanje od napora. Što smo više u ovom sistemu navika, to smo dalje od ulaganja sebe i dolazi do uprošćavanja ili kako bi se reklo stranim izrazom vulgarizacije. Tako uprošćavanjem onoga što činimo upropašćavamo i sami sebe“.

GC covek  zavisnost1Dr Aleksandar Vujošević je zatim preuzeo glavnu reč govoreći o istom problemu ali iz ugla terapeuta. Uz pripremljenu video prezentaciju, skupu je predstavio zabrinjavajuću statistiku da bi se potom okrenuo načinima lečenja kao i tome šta pacijenti očekuju od terapeuta i obrnuto.
Nenad Nikolić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime