TRAŽI SE REŠENJE ZA ŠVAJCARCE

0

Premijer Aleksandar Vučić dogovorio se juče sa predstavnicima udruženja “Efektiva” da sačine radnu grupu i nađu rešenje za 21.000 građana koji imaju kredite u “švajcarcima”, saznaje “Blic”.

– Na sastanku u Vladi juče smo upoznali premijera sa suštinom problema kredita u švajcarcima. Dogovoreno da se oformi radna grupa koja će u tome učestvovati, a koju će činiti ministar finansija Dušan Vujović, predstavnik NBS i NKOSK, uz predstavnika Efektive, što je premijer jasno naglasio. Radna grupa kreće sa radom danas i ima rok od 15 dana da dođe do rešenja – potvrdio je za “Blic” Dejan Gavrilović, predsednik “Efektive” .

U Srbiji je 21.000 građana uzelo kredite u švajcarcima . Zbog skoka ove valute, njihova rata je skoro duplirana. POčetkom godine, Narodna banka Srbije je ponudila četiri rešenja, koja je, međutim, prihvatilo samo 1.700 ljudi ili osam odsto dužnika.

Problem sa kreditima u „švajcarcima“ istovremeno su rešile sve zemlje u regionu. U Hrvatskoj je pre mesec dana počela konverzija kredita iz švajcaraca u evro i tako što se položaj njihovih korisnika tih kredita izjednačio sa položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u evrima.

Mađarska je neposredno po skoku švajcarca naredila prebacivanje stambenih kredita u forinte. Najavljuju da će u forinte biti pretvorena i sva zaduženja za potrošačke kredite u drugim valutama.

Od avgusta ove godine kredita u švajcarcima nema ni u Crnoj Gori. Svi su prebačeni u evre uz fiksnu kamatu od 8,2 odsto.

Blic

Prethodni tekstMAĐARSKA SNIMATELJKA TUŽI IZBEGLICU KOJU JE ŠUTNULA
Sledeći tekstBIZARNI TREND – „GRUDI ZA PONETI“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime