SVILAJNAČKI MOTORISTI OBIŠLI RUSIJU I ISTOK CRNOG MORA

0

Svilajnac – Darko Krajić i Nikola Mratinković, članovi svilajnačkog moto kluba “Kraljevi Slobode” su na svojim motorima obišli jugozapad Rusije kao i veći deo istočne obale Crnog mora.

-Ukupno smo za sedamnaest dana prešli 9771 kilometar. U odlasku maršruta nas je vodila preko Mađarske, Slovačke, Poljske, Belorusije, Rusije pa sve do Krima tj.Sevastopolja gde se održavao jedan od najvećih moto skupova na svetu u organizaciji ruskog moto kluba “Noćni Vukovi”-kaže Nikola Mratinković iz Žabarskog sela Simićeva.

-Do Krima je sve teklo kako valja, prisustvovali smo događaju koji nije samo moto skup već spektakl koji sadrži kako muzičke koncerte velikih ruskih zvezda tako i pozorišne predstave, performanse, moto atrakcije i koncerte patriotskih grupa i izvođača. Na skupu je prisustvovalo preko 10 000 ljudi i to je događaj za pamćenje-kaže Darko Krajić iz Svilajnca, inače predsednik moto kluba “Kraljevi Slobode”.

Držeći se starog motordžijskog pravila da se “motordžije uvek vraćaju kući drugim putem”, svilajnački “kraljevi” su imali nameru da se za Srbiju vrate preko Ukrajine.

-Na žalost u Ukrajinu nas nisu pustili iz jednog jedinog razloga, kako su nam rekli “Serbi no pasaran” a pride su nam zabranili ulazak u naredne tri godine. Pošto smo hteli da produžimo ovu jedinstenu avanturu, rešili smo da obiđemo istočnu obalu Crnog mora, pa preko Sočija da uđemo u Gruziju, Tursku i preko Bugarske da se vratimo u Srbiju. Međutim zbog neračišćenih političkih odnosa između odvojene republike Abhazije i Gruzije ni tamo nam nije bio dozvoljen prolazak, pa smo bili prinuđeni da se vratimo istim putem… 1000 i nešto kilometara duž istočne obale Crnog mora pa posle još toliko do Belorusije-priča Mratinković.

Nedaleko od granice Rusije i Belorusije, im se dogodio još jedan peh gde su privremeno ostali bez jednog motora.

-Putevi u tom delu su fenomenalni, kako putevi tako i pejzaži. Zastali smo na jednom pravcu da napravimo par fotogafija kada je jedan vozač motokultivatora udario jedan od naših motora i onesposobio ga za dalju vožnju. Nekako smo se dovukli do Belorusije gde su nam u pomoć pritekli članovi moto kluba “Noćni Vukovi” Belorusija. Pomogli su nam da kupimo potrebni deo, ugradili ga na motor i ugostili nas. Sa njima smo stupili u kontakt zahvaljujući predsedniku “Noćnih Vukova” u Srbiji, nišliji Saši Saviću. Put nas je dalje kući vodio istim pravcem kao i u dolasku-priča Krajić.

Inače prema njihovim rečima, ovo je avantura za čitav život. Dvojica motordžij su za nešto više od dve nedelje prošli kroz nekoliko država, nekoliko nacija i kultura kao i kroz nekoliko vremenskih i meteo zona… Avantura, kako kažu koja se pamti za čitav život.

-Sada smo obilazili ovaj deo,naredne godine Bože zdravlja planiramo da obiđemo Evropu a možda i najveći moto skup u Evropi “Faro” koji se održava u Portugaliji-kažu svilajnački “kraljevi”

 

Tekst: Miša Nikolić

Foto:priv arhiv MK Kraljevi Slobode Svilajnac

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime