SVILAJNAC U ŠKOLE I NAUKU ULOŽIO OKO 10 MILIONA EVRA!

0

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je u proteklih nekoliko godina u svilajnačke škole i naučnu ustanovu Prirodnjački centar uloženo deset miliona evra, te da su školski standardi na evropskom nivou.

Ovog leta biće uloženo pola miliona evra u objekte Gimnazije i Poljoprivredno-veterinarske škole, kao i osnovne škole u selima Kušiljevo, Crkvenac i Vojska.

 -Do kraja septembra biće završen ciklus investicija u školstvu i tada ćemo moći da kažemo da više nemamo problematičnih škola, odnosno da su nam školski objekti po evropskim stadardima što se tiče energetske efikasnosti, savremenih učionica i mokrim čvorovima. Polovina sredstava investirana je iz fondova EU, a ostalo je kredit EU preko Ministarstva prosvete i opštinska sredstva, rekao je Milanović.

Prethodno su kompletno rekonstruisani u poplavama oštećeni objekti vrtića Dečija radost i škola u Sedlaru uz investiciju od million evra. Nova zgrada Doma učenika Poljoprivredno-veterinarske škole je završena i raspisan je konkurs za unutrašnje opremanje, tako da se očekuje da u toku septembra i ta investicija zaživi. Reč je o ulaganju u visini od 2 miliona evra.
-Ministar Verbić je dozvolio otvaranje novog odeljanja za školovanje tehničara automatike. Što je direktno vezano za pogone Panasonika, gde će učenici obavljati praksu. Što se tiče uslova za obrazovanje i nauku, smatram da je Svilajnac na nivou velikih centara, zaključio je Milanović

Blic

Nauka i turizam

-U prvom mesecu rada Prirodnjačkog centra zabeležena je dobra poseta, a 95 odsto čine ljudi van Svilajnca i Pomoravlja. Očekujemo da od septembra krenu školske ekskurzije, kada treba da se uključimo u koncept koji već je već zaživeo u Despotovcu i Jagodini. Pomoravlje je u ovom trenutku najinteresantnije za školske ekskurzije. Pokrenućemo inicijaticu za stvaranje zajedničkog turističkog programa , objašavanja Milanović.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime