ISTINE I ZABLUDE O MIKROTALASNOJ

0

Mnogo puta ste do sada čuli kako bi trebalo da se zauvek rešite mikrotalasne pećnice i da hranu ne spremate u njoj. Međutim, niko nema dovoljno jake argumente zašto bi to trebalo da uradite. Mi vam otkricamo 4 stvari kojesu zapravo mit kada je reč o mikotalasnoj i pripreme hrane u njoj.

1) UBIJA HRANLJIVE MATERIJE IZ HRANE
Ovo je mit. Svi oblici termičkog obrađivanja hrane izgube neke hranljive materije. Dužim kuvanjem i jačom temperaturom se gubi sve više hranljivih materija, pa tako neki vitamini mogu da ispare ukoliko te namirnice kuvate predugo. Zato mikrotalasna ima svoje prednosti. Ukoliko hranu pripremate u mikrotalasnoj to znači da će se kuvati kraće, na nižoj temperaturi i sa manje vode. A to će značiti da će vaš obrok pripremljen iz mikrotalasne imati više hranljivih materija nego da ste ga pripremali na šporetu.

 

2) ZRAČENJE

stina je da mikrotalasne pećnice emituju zračenje, ali nije tačno da su ti zraci opasni. Zračenje se meri na spektru od najviše frekvencije do najniže. Poznato je da visokofrekventni oblici zračenja mogu da oštete DNK i uzrokuju mnoga oboljenja, ali mikrotalasna nema toliko jako zračenje, pa samim tim je bezbedno koristiti je. Svaka mikrotalasna prolazi određene mere bezbednosti pre nego što se puste u prodaju.

 

3) TOKSIČNA HRANA
Internet vrvi od priča o opasnim, toksičnim jedinjenjima koja se formiraju upotrebom mikrotalasne, međutim, ovo nije tačno. Većina stručnjaka kaže da nema jasnih dokaza da mikrotalasna ostavlja neke posledice i da je štetna po naše zdravlje. Sve metode zagrevanja hrane mogu da dovedu do određene promene jedinjenja hrane, a mikrotalasna je samo jedan od načina zagrevanja, koji daleko manje može da proizvede toksična jedinjenja u odnosu na otvorenu vatru.

 

4) POSUDE ZA PRIPREMANJE HRANE

Jedino oko čega bi trebalo da povedete računa, jeste o odabiru posuda u kojima ćete pripremati ili podgrevati hranu u mikrotalasnoj. Pa tako staklo ili keramičke posude su jedini materijali od kojih bi trebalo posuđe koje stavljate u mirkotalasnu da bude. Metal, plastika ili kartonske kutije nikako ne stavljajte jer može da dovede do varnjičenja pa čak i do toga da se zapali.

Blic Žena

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime