SVILAJNAC: IZLOŽBA SALVADORA DALIJA „DALI IZMEĐU ZVEZDA I BASNI“

0

U petak 25. marta 2016. godine u 19h, u Centru za kulturu Svilajnac, biće svečano otvorena izložba grafika Salvadora Dalija „Dali između zvezda i basni“. Ovo je jedna od najekskluzivnijih izlozbi koje ova kulturna ustanova organizuje ove godine.

DALI1Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane, a radovi pripadaju kolekciji Žive Škodlar Vujiž i Lazara Vujića. Producent izložbe je Mihajlo Nestorović .

Izložba Dali između zvezda i basni predstavlja seriju od jedanaest numerisanih i potpisanih grafika koje ilustruju basne Žana de Lafontena, kao i portret pisca; trinaest grafika iz serije Zodiak; deset grafika iz ciklusa Božanstvena komedija i Biblija Sakra, te bronzanu skulpturu optočenu dvadesetčetir karatnom pozlatom. Ova serija bakroreza nastala je 1974. godine i štampana je u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama širom sveta. U ovim delima Dali je pokazao svoje umeće rada pošoar tehnikom kojom je oplemenio grafiku bojama. Potpisao je i obeležio svaku od originalnih tabli običnom olovkom i time potvrdio njihovu autentičnost.

Salvador Felipe Hasinto Dali, I markiz od Pubola (1904 – 1989)  katalonski slikar, pisac vajar, scenograf i glumac, jedan je od najintrigantnijih umetnika XX veka. Svoj pravi slikarski izraz pronalazi u nadrealizmu i u istoriji umetnosti ostaće upamćen po slikama sanažne imaginacije i genijalnoj ulozi ekscentrika, koji je apsurd i ludost pretvorio u suštinski deo umetnosti.

Nakon otvaranja izložbe predstavljamo Vinariju Virtus uz degustaciju njihovih najboljih vina. Izložba će u galeriji Centra za kulturu biti otvorena od 25. marta do 5. aprila.

 

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime