IZNOS I USLOVI POD KOJIMA JE PINK DOBIO KREDIT I DALJE TAJNA

0

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, uprkos rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja, nije dostavila tražene podatke o iznosu i uslovima pod kojima je kompanija Pink international company dobila kredit.

Novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Vladimir Kostić uputio je zahtev Agenciji da mu dostavi ugovore sa Pink international company, iz kojih bi javnost mogla da sazna sve pojedinosti ovog poslovnog aranžmana državne agencije i privatne kompanije.

Agencija je odbila zahtev sa obrazloženjem da se radi o poslovnoj tajni.

Nakon žalbe Kostića, Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je 25. februara Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije da u roku od pet dana dostavi novinaru CINS-a sve tražene podatke jer, kako se navodi u rešenju, u Zakonu o tajnosti podataka nema osnova da se tražene informacije proglase tajnom.

Poverenik smatra i da posle objavljene sumnje Miroslave Milenović, predsednice Agencije za borbu protiv korupcije, da je kredit koji je Agencija dala Pinku poslužio zapravo da bi Željko Mitrović, vlasnik Pinka, platio porez, postoji „pojačan interes javnosti da zna“.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, međutim, i pored naloga Poverenika, nije do danas novinaru dostavila tražene informacije.

Sekretarijat NUNS-a

Prethodni tekstSVILAJNAC: IZLOŽBA SALVADORA DALIJA „DALI IZMEĐU ZVEZDA I BASNI“
Sledeći tekstSAHARA ORGANIZUJE PROSLAVE OSAMNAESTIH ROĐENDANA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime