SVETSKI DAN BORBE PROTIV MOŽDANOG UDARA OBELEŽEN NA VMŠSS ĆUPRIJA

0

Svetski dan borbe protiv moždanog udara obeležen na VMŠSS Ćuprija

Danas je na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija Ćuprija obeležen Svetski dan borbe protiv moždanog udara pod međunarodnim sloganom Up Again „Ustani ponovo“. Predavanje na temu „Moždani udar i akutno zbrinjavanje“ održao je dr Ivan Milojević specijalsita Opšte bolnice u Ćupriji i jedan od osnivača organizacije mozdaniudar.org.

001Direktor VMŠSS dr sci. med. Hristos Aleksopulos je otvorio skup istakavši da škola nastoji, organizovanjem ovakvog i sličnih predavanja, da upozna studente sa usko specijalizovanim temama i edukuje ih iz svih oblasti njihovog budućeg delokruga. „Dužnost i zadatak svih nas, profesora, je da pored redovnih predavanja našim studentima prenesemo što više znanja, iskustva i iskoristimo svaku manifestaciju i „dan“ kako bi podigli svest i ukazali na problem i rešenje koja će sutradan u praksi koristiti naši budući zdravstveni radnici. Edukacija i prevencija su osnov zdravstvene zaštite i borbe protiv svih opakih bolesti pa i moždanog udara“ rekao je dr sci. med. Hristos Aleksopulos.

Tema predavanja su bili faktori rizika na koje se može uticati, prevencija kao i zablude o moždanom udaru, a dr Milojević se zahvalio direktoru Aleksopulosu na podršci sa rečima „samo zajedno možemo da uspemo.“

Moždani udar je drugi po redu uzrok smrtnosti, a videći uzrok dugotrajne invalidnosti. Od posledica moždanog udara jedna trećina pacijenata se oporavi, jedna trećina ostaju invalidi, dok jedna trećina ne preživi. U našoj zemlji broj osoba koje dožive moždani udar je imeđu 25.000 i 30.000 godišnje, što od prilike zanči da na svakih 20 minuta neko doživi moždani udar, a na svakih sat vremena jedna osoba umre od ove bolesti. Čak i do 70 % moždanih udara se može sprečiti, redovnom kontrolom srca, zdravom ishranom, prestankom pušenja, smanjenjem telesne težine, redovnim vebanjem i td.

PR tekst

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime