POVOM POČETKA GODINE, PERFORMANS NA UČITELJSKOM FAKULTETU

0

Svečanost povodom početka akademske godine i performans “Uzmimo školu u
svoje ruke“ počeće u 11 sati u dvorištu Učiteljskog fakulteta.

Tako što će rukama obgrliti staru zgradu Učiteljskog fakulteta, oni će označiti i početak njene obnove, izjavio je dekan fakulteta profesor Sretko Divljan.

05 mr sretko divljan
Nastava će početi svačanim uručenjem studentskih knjižica (indeksa), u amfiteatru, studentima prve godine osnovnih studija. Uručneju će prisustovati rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor Slobodan Arsenijević, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma i brojne visoke zvanice, objasnio je Divljan.

Ispred stare zgrade Učiteljske škole, koja je u krugu fakulteta, „biće održan multimedijalni performans pod nazivom “Uzmimo školu u svoje ruke“, u kojem će učestovati više od 300 studenata i nastavnika Fakulteta“, istakao je Divljan.

„Oni će fizički obgrliti staru zgradu Učiteljske škole, čime će biti svečano označen početak nove akademske godine i početak obnove ovog značajanog istorijskog objekta“, rekao je Divljan.

Inicijativa za obnovu stare Učiteljske škole, sagrađene 1898. godine, pokrenuta je u decembru prošle godine a 25.juna ove, osnovan je Inicijativni odbor. Na odbru je doneta odluka o Fondaciji „Sreten Adžić“, po osnivaču Učiteljske škole, a glavni stručni partner je Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Srbije.

U prvu godinu osnovnih studija, Fakultet pedagoških nauka je ove godine, na tri studijska programa, upisao 210 studenata, polovina je na budžetu.

Za raniji pocectak nastave Pedagoški frakultet se odlučio pre tri godine „sa željom da se 1. januara završi prvi semestar i da studenti, kojih je najveći broj izvan Jagodine, imaju slobodan januar, koji je inače pun praznika“, objasnio je Divljan.

Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, koji je u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, studira 800 redovnih i 400 vanrednih studenata.

Školarina za ovu godinu bila je 80.000 dinara, nije se menjala poslednjih pet godina i može se uplatiti u deset rata.

Fakultet ima i socijalni program za studente, kojima se, zavisno od socijalnog i ekonomskog stanja, školarina umanjuje za 10 do 70 odsto.

Fakultet za obrazovanje učitelja u Jagodini je osnovan 1993. godine i nastavio je tradiciju šklovanja učitelja u ovom gradu dugu 116 godina.

Obrazovanje učitelja u Jagodini začeto je osnivanjem Muške učiteljske škole 1898. godine u Jagodini, tada treće u Srbiji, ali jedine koja traje sve do danas.

Od 1919. godine škola počinje upisivati i učenice. Učiteljska škola u Jagodini je 1972. godine prerasla u Pedagošku akademiju, 1993. godine u Učiteljski, a 2006. godine u Fakultet pedagoških nauka.

U monografiji „Učiteljski fakultet u Jagodini“, profesor Mirko Miletić, ističe da je „od osnivanja pre jednog veka do sada diplomu Učiteljske škole, Pedagoške akedemije, Učiteljskog fakulteta steklo 8.000 učitelja, nastavnika i profesora razredne nastave. Među nosiocima diplome Pedagoške akademije u Jagodini je i 285 stranih državljana – Grka“.

Prethodni tekstUNIJA DISKOGRAFA OBJAVILA RAT PIRATERIJI
Sledeći tekstUMRO VUK BOJOVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime