STIGLE PETOVALENTNE VAKCINE

0

Agencija za lekove i medicinska sredstva izadala je sertifikat o kvalitetu 66.050 doza petovalentne vakcine Pentaksim (Pentaxim), koje su iz Francuske stigle u Srbiju, a koje će se u narednim danima naći u domovima zdravlja širom zemlje.

Direktor Agencije Saša Jaćović rekao je da je analizom uzoraka, kontrolom kvaliteta i na osnovu dostavljene dokumentacije utvrđeno da je vakcina kvalitetna, efikasna i bezbedna i da može da bude distribuirana.

Vakcina Pentaksim koristi se za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b.

Jaćović je rekao da će Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ preuzeti dalju distribuciju vakcina, preko Insituta za javno zdravlje „Batut“, zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova gde će deca biti vakcinisana.

Prema njegovim rečima, 66.050 doza vakcina biće dovoljno za naredna tri meseca.
„Utvrđeno je da je u 2015. godini potrebno ukupno 211.000 doza što, znači da je kvartalna potreba između 50.000 i 60.000 doza, te će ova kolicicna biti dovoljna za narenda tri meseca“, rekao je Jaćović.

On je dodao da se, prema informacijama koje ima, u maju ili junu planira uvoz sledeće serije leka.

Iz Instituta Torlak saopšteno je da je posle dobijanja sertifikata o kvalitetu počela distribucija vakcina i da će se 66.050 doza naći u svim domovima zdravlja u Srbiji u narednim danima.

Kamion sa 66.050 doza krenuo je 11. marta iz Francuske u Srbiju. „Mi smo vakcine upakovali u vozila i počeli distribuciju, koja će najpre biti obavljena na području Beograda a zatim i drugih gradova u Srbiji“, rekla je direktorka „Torlaka“ Vera Stoiljković, a prenosi ta ustanova u saopštenju.

N1

Prethodni tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA: FAVORIT
Sledeći tekstDAN ŽALOSTI, NEMA ZABAVNOG PROGRAMA, KONCERATA I FILMOVA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime