AMNESTI INTERNEŠENEL: VLADA UTIČE NA MEDIJE U SRBIJI

0

Organizacija Amnesti internešenel (AI) ocenila je u svom izveštaju o stanju ljudskih prava 2015. godine da Srbija nije izbeglicama nije obezbedila odgovarajući pristup međunarodnoj zaštiti, da vlasti ograničavaju slobodu medija, da se sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sporo primenjuje, kao i da je sporo procesuiranje ratnih zločina.

Kada je u pitanju sloboda medija u Srbiji, AI ocenjuje da vlada utiče na medije i podseća da je 34 nezavisnih novinara napadnuto ili su primali pretnje i da ti slučajevi nisu efikasno istraženi.

„Vlada se mešala u slobodu medija kroz selektivne medijske subvencije i reklamiranje. U novembru je premijer optužio tri istraživačka medija da rade za strane vlade u cilju destabilizacije zemlje“.

AI podseća i da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković tužio bivšu direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić za klevetu zbog objavljivanja navodnih dokaza da je počinio ratni zločin.

U delu o sudskom procesuiranju ratnih zločinaca, AI navodi da je Specijali sud za ratne zločine u Beogradu posle žalbi oslobodio sedam optuženih za silovanje u Biljeljini i Skočiću, u BiH. Tužilaštvo za ratne zločine je prošle godine podiglo „samo“ tri optužnice, podsećajući da je optuženo osam bivših pripadnika policije Republike Srpske zbog ubistva više od 1.000 Bošnjaka u Kravici, kod Srebrenice, u julu 1995.

AI podseća da slučaj nestanka braće Bitići još nije rešen, „uprkos obećanjima koje su njihovim rođacima dali tužilac za ratne zločine i premijer“. U izveštaju se dodaje da je u martu pet osoba optuženo za otmicu 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima 1993.

Organizacija navodi da je kroz Srbiju prošlo više od 600.000 izbeglica i migranata, a da je od nešto više od 485.000 registrovanih samo 656 osoba podnelo zahtev za azil.

„Uprkos nekim poboljšanjima u primeni zakona o azilu, vlasti nisu uspele da obezbede izbeglicama efikasan pristup međunarodnoj zaštiti“, ocenjuje AI u izveštaju o stanju ljudskih prava 2015. godine.

AI ocenjuje da su „uslovi za prijem bili neodgovarajući“ za hiljade izbeglica koje su dnevno ulazile u Srbiju, kao i da je „nedovoljna nega bila obezbeđena za ranjive pojedince“.

„Policija je nastavila da loše postupa prema izbeglicama i migrantima i da ih finansijski eksploatiše“, piše u izveštaju.

N1

Prethodni tekstVUČIĆ: SVILAJNAC VEOMA USPEŠAN
Sledeći tekstNOVI ITALIJANI U JAGODINI – „BOSKATO“, „PROFESIONE“ I „SINTEK“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime