„Srpsko pero“ Radovanu Sinđeliću iz Šapca

0

Književnu nagradu 34. Svesrpskog festivala mladih pisaca Jagodine „Srpsko pero 2019“. dobio je mladi pisac Radovan Sinđelić iz Šapca, za pesmu „Noć“. Pesma je na konkurs stigla pod šifrom „Divlja reka“.

Žiri je radio u sastavu: Ivan Lalović, književnik iz Beograda (predsednik), Milan Jakovljević i dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini profesor dr Violeta Jovanović.

Pesma „Noć“ prema oceni žrija, bila je „najbolje književno ostvarenje“ u konkurenciji od preko 200 pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja, pristiglih na konkurs, od preko 150 autora iz gotovo svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srspke i Srba iz dijaspore, izjavio je danas Tanjugu član žirija Jakovljević.

U obrazloženju žirija stoji da se pesma „Noć“ izdvojila „kao najbolje ostvarenje na ovogodišnjem konkursu, koje pleni izuzetnošću izraza, melodijom i ritmom maternjeg jezika u sferama istorijskog i mitskog, omogućujući pri tome, da bruj delikatnih prošlih vremena i duhovnih značajki obogate svest modernog čitaoca kao potrebu spoznavanja vrednosne vertikale kako individue tako i kolektivitet u celini“.

Žiri ocenjuje da Sinđelić „ima pred sobom lepu pesničku budućnost“.

Žiri je odabrao i deset finalista čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku festivala, a među njima su autori iz Banjaluke, Berana, Sarajeva, Vranja, Jagodine, dodao je Jakovljević.

Reč je o konkursu za pisce do 35 godina starosti, koji stvaraju na srpskom jeziku.

Nagrada će Sinđeliću biti uručena 21. juna.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, koji obezbeđuje Skupština grada, unikatne diplome i umetničke slike dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodine.

(Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina – biser centralne Srbije“ koji sufinansira Grad Jagodina)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime