Srpska heroina Milunka Savić dobija svoju figuru u Muzeju voštanih figura u Jagodini

1

U utorak 5.oktobra u 11 sati u Muzeju voštanih figura u Jagodini biće postavljen novi eksponat. Reč je o voštanoj figuri srpske heroine Prvog svetskog rata i balkanskih ratova Milunki Savić.

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Raške. Prijavila se kao dobrovoljac registrovana pod imenom svog brata Miluna Savića. Svoj identitet dugo je krila, uprkos višeputnim ranjavanjem na bojištu, najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi  otkrile njen identitet. Kada je otkriven njen identiten, Milunka nije bila izbačena iz službe već se u Prvom svetskom ratu borila pod svojim pravim imenom. Pred Prvi svetski rat dobila je čin kaplara , bila je raspoređena u čuveni „Gvozdeni puk“ koji je bio najelitniji Drugi puk srpske vojske „Knjaz Mihajlo“.
U jesen 1915. godine zadobila je teške povrede glave , i tako povređena se povlačila preko Albanije do Krfa gde je bila na lečenju par meseci. Sa Krfa je otisla na Solunski front gde je učestvovala u bitkama tokom leta i jeseni  1916. godine. Milunka je bila odličan bombaš, imala je taj talenat da oseti kada je najpogodnije napasti protivnika,  i precizno da baci bombu u neprijateljski rov. Na tome su joj se divili svi vojnici a ujedno i plašili njene neustrašivosti. Jednom prilikom na Solunskom frontu, u jednom prepadu, zarobila je četrdeset i tri, a u drugom šezdeset bugarskih vojnika. 

Za vreme Drugog svetskog rata vodila je malu bolnicu u Beogradu za ratne ranjenike, a posle rata 1945. godine se zaposlila kao čistačica u beogradskim kafanama, gde je provela najveći deo radnog veka. U penziju odlazi 1972. godine, a stan od države dobija na inicijativu nekadašnjeg načelnika Generalštaba Jugoslovenske narodne armije Peke Dapčevića, u kom se i upokojila već naredne godine. Sahranjena je u porodičnom grobu na Novom groblju. Nakon 40 godina, njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana gde im je oduvek i bilo mesto.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime