SRBIJA NA CRNOJ LISTI ZBOG AZILANATA

0

Evropska komisija je u saopštenju izrazila „znatnu zabrinutost“ zbog toga što je za skoro 40 odsto porastao broj lažnih azilanata sa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i zato od Srbije i drugih država s režimom putovanja u EU bez viza traži „odlučne mere“ i da „dokažu da se priliv lažnih azilanata postojano smanjuje“.

 Zato se „manjinama, a posebno romskoj, mora pružiti veća ciljana pomoć“, ukazala je Komisija u petom izveštaju o delovanju režima putovanja državljana pet zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji bez viza.

Komisija navodi da u ukupnom broju tražilaca azila u šengenskim zemljama i celoj EU, državljani Srbije čine 42 odsto. Potom su, sa po 21 odsto, državljani Makedonije i Albanije, sa 14 odsto BIH i s dva odsto državljani Crne Gore koji su neosnovano zatražili azil u EU

Najveći broj zahteva za azil – 75 odsto, podnet je u Nemačkoj. Evropska komisija ipak ističe „predanost očuvanja režima putovanja državljana zemalja Zapadnog Balkana bez viza… jer je vrlo uočljiva njegova korist za jačanje međuljudskih kontakata i poslovnih mogućnosti“.

Porast od 40 odsto broja tražilaca azila je veoma zabrinjavajući, kaže Komisija jer je 2013. godine takvih zahteva već bilo 54.000.

„Zato su nužne dodatne mere da bi se očuvala celovitost bezviznog režima i uhvatilo se u koštac s mogućim zloupotrebama sistema azila u EU“, podvlači se u izveštaju.

Utoliko pre što je zahtev za azil, ukazuje Komisija, odobren za samo 3,7 odsto crnogorskih, 2,7 odsto srpskih i jedan odsto makedonskih državljana, dok je azil dobilo 8,1 odsto Albanaca i 5,9 odsto državljana Bosne i Hercegovine.

Evropska komisija traži da se radi sprečavanja zloupotrebe bezviznog režima i smanjivanja broja lažnih azilanata, unutar EU ojača saradnja i razmena informacija o upravljanju granicama, migraciji, azilu i readmisiji, da se ojača nadzor granica i preduzmu pravosudne mere protiv lica koja podstiču na zloupotrebu.

Od zemalja EU Komisija traži tešnju saradnju s državama Zapadnog Balkana, da brže procenjuju osnovanost zahteva za azil i da znatno smanje mogućnost da lažni azilanti uživaju finansijske ili druge olakšice.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime