SLUČAJ TRAKLAJT- PETI ČOVEK S FORBSOVE LISTE NIJE DOŠAO, AMERIKANCI TAKOĐE?

0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ovih dana obilazi Srbiju i sve strane fabrike koje već godinama uspešno rade kako bi pružio podršku  investitorima u njihovom daljem radu. Međutim, u njegovom rasporedu nema Ćuprije gde je još 2014.lokalna vlast koju predvodi Srpska napredna stranka obećala 500 novih radnih mesta koje će obezbediti nemačka kompanija za proizvodnju auto delova „Trak lajt“

„Ponosan sam što danas slavite 500 radnih mesta, uveren sam da će ih biti još 500 jer dolazi jedna od najmoćnijih i najboljih fabrika, koja donosi najnapredniju tehnologiju. Proizvodićete delove za „Audi“, „Mercedes“, „BMW“. Zadatak svih u Srbiji je da imamo još 100 ili 200 fabrika kao što je „Trak lajt“ rekao je tada premijer i dodao da je poželeo da Ćuprija bude jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, dodajući da ovaj sporazum predstavlja svetlo na kraju tunela ljudima u Ćupriji koji žive teško.

ninoslav eric
Ninoslav Erić

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić (SNS) godinu dana kasnije, na godišnjicu preuzimanja vlasti rekao je da prvi proizvodi kreću u oktobru 2015. Danas nije odgovarao na poruke Infocentrale, iako smo ga prvo kontaktirali u vezi sa ovom temom.

„Nadam se da će se aktivnosti oko Trak lajta uspešno privesti kraju, u vreme dok je DS učestvovala u vlasti ostavljena je planska dokumentaciju PDR i PGR, ostavili smo kadar u opštini koji je prošao obuke za upravljanje evropskim projektima i smatram da bi trebalo da oni budu aktivnije uključeni u postupke konkurisanja. Takodje, kao sto se vidi iz primera Svilanca treba se orijentisati na mala i srednja preduzeća i u skladu sa zakonom otvoriti posebne finansijske olakšice našim ćuprjskim preduzetnicima od kojih su neki veoma uspešni i na medunarodom tržištu“ kaže Ksenija Milošević (DS).

Na fejsbuk strani Slobodna Ćuprija na kojoj stanovnici ove opštine najčešće komentarišu dešavanja u gradu, mogu se videti komentari na osnovu kojih se može zaključiti da su Ćupričani nezadovoljni jer se obećanja vezana za Traklajt nisu ispunila.

traklajtU GG „Ravanica“ koja ima šest odbornika, smatraju da od Trak lajta nema ništa.

„Rečeno je da je vlasnik Trak lajta preminuo i da je fabriku nasledio njegov sin, pa nam je obrazloženo da je on među prvih pet na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi. To je valjda garancija da će u Ćupriji otvoriti fabriku. Nama odbornicima nikada nije dat na uvid ugovor sa Traklajtom, kao ni aneks ugovora. Još 2011. je trebalo izmestiti gasovod iz industrijske zone kako bi se dobila građevinska dozvola. Ništa od toga se nije desilo, bar mi nemamo takve podatke“ kaže Dragana Jovanović GG „Ravanica“.

2

U Ćupriji se govori da je Trak lajt ušao u dugove te ga je kupila neka američka firma. Građani Ćuprije očekivali su da s obzirom da lokalnu vlast vrši ista stranka koja je na vlasti u državi, saradnja između lokala i republike bude bolja. Ili bar informisanost. Porazila ih je izjava šefa poslaničke grupe SNS Zorana Babića.

4

Do odgovora na pitanje šta će biti s investicijom i da li će se ostvariti, koje smo postavili prvom čoveku Ćuprije nismo uspeli da dođemo.

1

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime