Potrebno:
trešnje – 1 kg
šećer – 1 kg
voda – 2 dcl
vanilin šećer – 2 kesice
limun – 1kom
Priprema:
Kilogram šećera ušpinovati sa 2 dcl vode. Trešnje očistiti od koštica i ubaciti u ušpinovan šećer kada se pojave veliki mehuri. Kuvati 1 sat, na srednjoj vatri, tako da slatko vri lagano. Skidati kašikom penu koja se stvara. Na kraju kuvanja ubaciti vanilin šećer i limun isečen na kolutove. Pokriti slatko mokrom krpom i ostaviti do sutra kada se stavlja u tegle i zatvara.
Savet:
Ako čistite više od kilogram trešanja (nežne su i brzo menjaju boju) spuštajte ih u vodu u koju ste stavili kašiciu sode bikarbone.
Odlična poslastica, preliv za voćne salate, dekoracija za torte, punjenje za čokoladne bombone, dodatak koktelima …
Sanja Tomić