ŠKOLA PČELARSTVA – PROJEKAT SAMOZAPOŠLJAVANJA ŽENA, MLADIH I DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIH

0

Ekološki pokret Ćuprija je u sali Gimnazije u Ćupriji podelio diplome prvoj grupi polaznika Škole pčelarstva.

ksenija m
dipl.ing. Ksenija Milošević

U okviru projekta „MORE MEDA“, koji finansira Opština Ćuprija , Ekološki pokret je podelio diplome prvoj grupi polaznika Škole pčelarstva koja se realizovala u decembru 2015. i januaru 2016. godine.

Edukacija se odvijala u tri glavna područja gde su identifikovane potrebe polaznika: tehnologija pčelarstva, upravljanje gazdinstvom i praksa na pčelinjaku.

„Projekat se bavi edukacijom i promovisanjem održive poljoprivrede, odnosno stvaranjem kapaciteta za razvoj pčelarstva i proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda putem edukacije početnika u pčelarstvu i svih zaineresovanih za pčelarstvo i proizvodnju meda. Projekat treba da bude pripremna faza za sprovodjenje infrastrukturnog projekta nabavke opreme za pčelarenje i preradu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Projekat je pokrenut radi samozapošljavanja odraslih osoba, koje moraju imati najmanje završenu srednju školu, a pripadaju marginalizovanim grupama, žene, mladi i dugotrajno nezaposlene osobe. Želimo da u radnoj grupi budu podjednako zastupljeni muškarci i žene, koji će tokom projekta proći edukaciju iz tehnologije pčelarstva i upravljanja sopstvenim poljoprivrednim gazdinstvom“ kaže dipl. ing. poljoprivrede Ksenija Milošević.

Milošević je navela i to da Opština Ćuprija ima visok nivo nezaposlenih lica i da kroz Strategiju održivog razvoja opštine Ćuprija postoji jasno definisana potreba za pronalaženje drugih načina zapošljavanja kao i za ruralni razvoj.

Visok procenat nezaposlenosti kod mladih, oba pola, bez obzira na stepen obrazovaja je izražen na teritoriji opštine i neophodno je pronaći adekvatne načine za zapošljavanje ili omogućavanje prekvalifikacije.ksenija i zena

Ulaganje u opremu kao i edukacija za specifične poljoprivredne oblasti za mnoge nezaposlene u oom trenutku zahteva visoka ulaganja koje oni ne mogu da priušte, pored nesporne zainteresovanosti da se bave odredjenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Projekat „MORE MEDA“ je koncipiran tako da u kasnijem periodu korisnici tj. polaznici škole pčelarstva mogu samostalno da se obrazuju i finansiraju svoju proizvodnju, tako što će prodavati svoje proizvode, a kao registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju pravo na direktne subvencije i podsticaje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

cuprijapress

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime